Hur många arbetare behöver vi egentligen

Detta är bara ett tankeexempel så snälla ni bli inte upprörda. Själva grunden för vårt ekonomiska system är ”see a need and fill a need”. Kort sagt ska alla behov fyllas genom att folk är villiga att betala för att få det behovet fyllt. Problem kommer därför att uppstå när det inte finns något behov att fylla.

I och med att vi successivt förvridit vår system genom årtionden så är det i dag ett lånebaserat system. Detta gör att vi hela tiden måste ha kontinuerlig tillväxt. Kort sagt kräver systemet att vi hela tiden skall konsumera även om inte behovet finns. Dom senaste 50+ åren har vi löst det genom att ”skapa” behov. Vi ”skapar” jobb genom att skapa behov. Man kan säga att både det behovet och dessa skapade jobb är konstgjorda. Vi frestas köpa saker som vi inte ens visste att vi behövde.

Om vi gör tankeexemplet att vi förbjöd reklam. Alla produkter produceras för att ha lång hållbarhet och hög kvalitet samt att vi bara köpte dom saker som vi faktiskt behövde. Hur många skulle då vara i arbete? Vi skulle självklart behöva samma mängd människor i vård och omsorg och kanske även fler. Men hur många skulle behövas inom produktion, transport, utveckling, marknadsföring osv. Vi skall även ha i åtanke att automatiseringen går i en rasande fart och färre och färre människor behövs i produktion.

Pga av det system vi har idag är globalt tror jag inte att det egentligen spelar så stor roll vem som sitter i regering just nu. Alla partier är fast i ett system som inte längre fungerar. Jag tycker det är dags att alla partier sätter sig ned och helt reformerar vårt ekonomiska system så att det kan jobba för oss medborgare istället för mot oss.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.