Jag vill vara VD i ett börsbolag

Publicerad av

Varför får inte jag vara VD för Volkswagen? Ni kanske tycker att jag inte är kompetent nog? Just kompetens och moral verkar dock inte vara ett krav för just den anställningen. Rent generellt verkar lönens storlek inte ha med kompetens att göra när det kommer till börsbolag.

Det som har hänt är att Volkswagen systematiskt fuskat när det gäller utsläppen av sina bilar. Allt för profiten.

Tydligen har Martin Winterkorn, som är VD för Volkswagen beordrat att specialbilar skall skickas för utsläppstest. Dessa testbilar klarar testen men inte dom som säljs. På något sätt tycker jag att detta verkar brottsligt. Om inte annat borde det vara trolöshet mot huvudman eller bedrägeri. Sedan undrar man om styrelsen visste om detta så att även dom borde åtalas. Tänk er att ha ett jobb där man premieras att fuska och begå brott.

Kommer dom att åtalas? Knappast. Martin Winterkorn kan istället se fram emot ett avgångsvederlag på upp till en halv miljard. Vi såg samma sak när det gällde bankerna i USA vid finanskrisen 2008. Ledningen i bankerna skapade krisen som höll på att knäcka USA. Istället för åtal blev det bonus. Samma efter Liborskandalen.

Det är saker som detta som gör att människor kraftigt ifrågasätter den bisarra typ av kapitalism som vi har i världen just nu. Är det inte dags att börja rensa upp i finansmarknaden och börsbolagen?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.