Lån skapar problem, inte lösningar, på husmarknaden

Publicerad av

HusÄn en gång har en expert gått ut i media och förklarat hur vi skall lösa problemet med bostadsbristen. Denna gång var det Svante Mandell dom är docent på avdelningen för bygg- och fastighetsekonomi på KTH. Han menar att amorteringskraven gör att det kommer att byggas färre bostäder. Han säger bl a följande:

”Det kommer att låsa in folk på bostadsmarknaden, eftersom det bara gäller nya lån. Och inlåsningseffekt vill vi verkligen inte ha på bostadsmarknaden just nu.”

Det är dock ingen som talar om är att vi MÅSTE få ner priset på bostäder. Problemet vi har just nu är att bankerna lånar ut massor av billiga pengar till alla som har ett jobb. Många av dom som får dessa lån klarar inte av en ränta på 5 %. Är det någon som känner igen detta från subprimekrisen i USA?

Konsekvensen av detta är att det är väldigt många som kan bjuda på dom fastigheter som är till salu och priserna går upp. Välfärden hos dom som har dessa lån beror på ökande värden på deras fastigheter. Hur villiga tror ni att dom är att rösta på ett parti som skulle driva frågan om ett nytt miljonprogram? Skulle du rösta på ett parti som gjorde att din fastighet tappade 25 % av sitt värde?

Så länge som vi har ett system som hela tiden kräver att vi tecknar mer och mer lån för att fungera kommer inte bostadskrisen att lösas. System måste hela tiden ha en värdeökning på tillgångar. Tyvärr ökar inte inkomsterna. Bara skulderna.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.