OS eller Mello?

Publicerad av

I dessa dagar pågår två väldigt omdebatterade event. Det ena är OS, som gång efter gång, skakas av dopingskandaler. Det andra är Mello, som verkar prioritera kommersialism över konstnärligt kreativitet, trots att hela tävlingen handlar om att välja det bästa musikstycket.

Låt oss börja med OS. Ursprungligen så var OS en tävling för amatörer. Nja… kanske inte amatörer men proffs fick inte delta. Allt eftersom att OS utvecklades involverades mer och mer pengar. En idrottsman- /kvinna kunde räkna med stora sponsorsavtal om dom lyckades ta en medalj. Stora ekonomiska fördelar är en grogrund för att uppmuntra fusk. Uppdrag gransknings dokumentär om doping visar hur vanlig företeelse det är. Det hela har gått så långt, och problemen med kontrollen är idag så stora, att många människor idag talar om att släppa dopingen fri.

Men frågan vi måste ställa oss är: Vill vi verkligen titta på OS om vi innerst inne vet att den som har dom bästa medicinska forskarna är det land som tar hem mest medaljer? Är det inte det ett väldigt långt steg bort från idén om att inte ens proffs får delta i OS?

Mello har drabbats av liknande problem efter att pengarna invaderade tävlingen. Vi måste betänka att Eurovision egentligen är en tävling för låtskrivarna. Idag nämns dom mest i förbifarten och all fokus läggs på artisten som framförde bidraget. I år deltog Ingrosso och jag kan svära på att han skulle ha kunnat framföra Carolas främling och ändå få nog många röster, av unga kvinnliga fans, för att nå finalen direkt. Han är ju så söt… Men hur många av oss kommer idag ihåg vem som skev låten som han framförde när han gick vidare till finalen i år?

Kända artister, lasershower och pyroteknik leder till avancemang. Så är det i Eurovision idag. Det är trist och det strider mot ursprungstanken med hela tävlingen. Men pengar har en tendens att förstöra det vackraste i alla goda intentioner.

Så vad är värre… OS eller Mello? Nu är jag förvisso väldigt förtjust i Mello men jag var tidigare en riktig idrottsidiot. Jag sysslade med alla möjliga typer av idrott när jag var yngre. Jag personligen tycker att vi inte ens borde titta på OS. Det har helt enkelt gått för långt när människor måste bli fuskare och stoppa i sig skadliga preparat för att vinna. När det gäller Eurovision så pågår det ett tag. Människor är glada och få bråk uppstår. När tävlingen är över faller den snabbt i glömska i väntan på nästa års tävling.

Sen kan jag rekommendera ett förhållningssätt som gör Mello mycket roligare. I vår familj kallar vi det ”fri häcklingsrätt”. Det betyder att vi får säga osmakliga saker, som vi aldrig skulle säga när utomstående hör på, om kläder, arr och framförande. Det är en ganska fin utjämnare när man inser att ett bidrag kommit med på andra grunder än låtskrivarens kreativa genialitet.

Men som slutkläm vill jag än en gång understryka det jag skrev tidigare som nog är grundproblemet för båda eventen:

Pengar har en tendens att förstöra det vackraste i alla goda intentioner.

2 kommenrarer

 1. Mycket hellre OS!

  Melodifestivalen har urartat till ett fånigt dans- och kostymspektakel och den ensidiga och intetsägande musiken har samma värde som det som finns på ett använt toalettpapper.

  Det finns tusen saker jag kan och vill göra hellre än att se på detta intetsägande spektakel. Att se färg torka är ett av dessa.

  Senaste lördagen ägnade jag åt två ishockeymatcher, lite OS-sammandrag och ett avsnitt av Star Trek Voyager på DVD.

 2. Visst är det mer spännande med OS!
  Även om det är vinter-OS.

  Mello har jag svårt att uppskatta.
  Det är inte riktigt samma kvalitet där nu.
  Sen är det ju så att när man blir äldre, lyssnar man oftast på annan slags musik.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.