Vad händer i USA om dollarn förlorar sin status som världsvaluta?

Publicerad av

USAs ekonomiska makt är mycket beroende av att dollarn används som världsvaluta. Om dollarn förlorar sin status kan inte USA längre trycka pengar för att täcka sina skulder. Det i sig skulle vara en ekonomisk katastrof för USA men vilka övriga konsekvenser skulle det bli om detta hände? Jag sökte lite på ekonomisidorna på nätet och fann följande som jag översatt till svenska:

  1. Bankrun. Det första som sannolikt kommer att ske i en sådan händelse är att det kommer att bli en bankrun precis som efter börskraschen 1929. När dollarn plötsligt faller snabbt i värde kommer människor att försöka ta ut sina dollar och växla dom till någon annan valuta innan dollarn blir helt värdelös.
  2. Kapitalkontroller. Därefter skulle regeringen stifta lagar för att begränsa möjligheten för privatpersoner att konvertera sina dollar i utländska valutor. Detta skulle göras för att ”skydda” dollar så att det inte faller ytterligare.
  3. Stigande arbetslöshet. Eftersom vi lever i en globaliserad ekonomi kan kapitalkontroller leda till allvarliga problem i USA. Arbetslösheten kan stiga dramatiskt eftersom att tillverkare finner det omöjligt att köpa delar som behövs från andra delar av världen, vilka skulle vara oöverkomligt dyra.
  4. Kraftigt ökade konsumentpriser. På samma sätt skulle detaljhandeln lida eftersom att importerade varor blir dyrare.
  5. Matbrist. Livsmedelsförsörjningen skulle kunna bli ett problem eftersom kostnaden för inköp av livsmedel är knuten, till stor del, till oljepriset, som nu måste köpas med dyr utländsk valuta.
  6. Upplopp. I extrema fall skulle upplopp uppstå och krigslagar skulle införas för att återställa ordningen.
  7. Ökad turism och export. Den positiva effekten är att den turismen sannolikt skulle öka och produktion av ”Made in America” produkter kan ökat dramatiskt så länge råvarorna är från USA. Denna typ av produkter skulle anses som “ett fynd” i övriga världen.

Av ovanstående bör vi nog dra slutsatsen att USAs tid som ekonomisk stormakt skulle vara över om dollarn förlorar sin status som världsvaluta. Därför blir två nyheter som jag nyligen läste ganska viktiga. För det första har Ryssland beslutat sig för att ta betalt för sin olja i Yuan. Samtidigt har Iran beslutat sig att endast acceptera betalning i Euro.

Detta kan få riktigt stora konsekvenser för dollarn under 2016.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.