En nollränta visar att vi måste göra om vårt ekonomiska system

Publicerad av

gear-384743_1280På tisdag skall riksbanken ta beslut om räntan. Dom flesta bedömare tror att vi då kommer att få en historisk låg ränta på 0,05 %. Kort sagt ingen ränta alls. Det är nu vi som medborgare INTE skall glädjas utan istället ställa oss frågan varför det blivit på det här sättet och vilka konsekvenser det får i framtiden.

Varför sänker man räntan till nära noll?

Jag vill inte låta som en domedagsprofet men detta är faktiskt ett tecken på att vårt ekonomiska system håller på att kollapsa. Vårt nuvarande ekonomiska system är lånebaserat och nya lån måste tecknas hela tiden för att betala räntan på dom gamla lånen. Vi måste alltså skapa kapital för att betala denna ränta och pengar skapas via lån i dagens system.

Det man vill uppnå är tre saker:

  1. Dom vill få oss att låna mera även om dom säger att dom vill att vi skall låna mindre. Dom vill detta eftersom det på så vis skapas kapital som gör att vi konsumerar mera och därmed får vi fart på ekonomin.
  2. Dom vill få företag att låna för att investera. Problemet är dock att om dom investerar så investerar dom för att bli av med anställda vilket inte gynnar systemet.
  3. Dom vill sakta ner systemets skadliga effekter. Ju högre ränta desto snabbare måste det skapas kapital för att betala tidigare räntor. Det snabbar på systemets kollaps. Om räntan är låg går det saktare. Om man förbjöd ränta skulle det inte behöva skapas kapital alls för att betala ränta på tidigare lån.

Varför det inte fungerar att sänka räntan till noll

I USA har man under en tid haft räntan vid nästan noll och man har verkligen försökt kickstarta ekonomin. Men det har ändå inte riktigt fungerat. Systemet verkar ha nått vägs ände. Eftersom att hela systemet är ett konsumtionssystem så är naturligtvis målet att få igång konsumtionen. Eftersom att det kapital som behövs för konsumtion skapas genom lån så måste vi låna mera. Dock dyker följande problem nu upp:

  1. Eftersom att vi hela tiden behöver tillväxt för att hålla systemet igång så måste vi konsumera mer och mer hela tiden. Detta kan man göra genom att vi hela tiden skall förnya dom saker vi äger. Människan är dock inte skapt för att göra på det sättet och även om detta har fungerat under ett antal år så börjar nu folk bli genuint less på saker som går sönder hela tiden. Saker som skall bytas ut och förnyas så att man hela tiden måste lära sig nya saker. Vi får helt enkelt ett mänskligt motstånd.
  2. Miljön sätter stopp. Alla inser att vi måste börja ta hand om miljön. Inte för jordens skull utan för vår egen. Jorden kommer att överleva. Det är mänskligheten som dör ut om vi inte börjar sköta detta. Människor har numera börja ifrågasätta sitt eget sätt att leva. Dom ser det som miljöfientligt att konsumera. Folk har börjat använda second hand högre utsträckning. Man gör även mer saker själv som t ex kläder, mat och liknande.
  3. Priserna pressas hela tiden nedåt vilket håller ned tillväxten. Pga av digital handel kan folk idag gå på en butik för att titta på en produkt. Sedan går dom hem gör en sökning på nätet om vart dom kan köpa den billigast och beställer den sedan därifrån. Detta håller ner tillväxten.
  4. Effektivitet har ökat rejält. Fabrikerna är idag väldigt automatiserade vilket gör att produktion inte skapar så många jobb. Dom som inte har jobb har inte heller några pengar att konsumera för. Dom är inte heller kreditvärdiga och kan inte låna.

Att systemet inte kan överleva i nuvarande form är helt säkert. Vi är tvungna att göra någonting åt det och jag tycker att vi skall satsa på ett helt nytt system som bygger på medborgarlön.

 

En kommentar

  1. En allmän basinkomst är alldeles rätt väg, men ränta på pengar SKALL vara mindre eller lika med 0 % för alla. Då förhindrar vi att vissa människor hela tiden blir allt rikare på de övrigas bekostnad men det måste också kombineras med att mark och andra naturtillgångar kommunaliseras så att den som vill utnyttja den får betala en hyra som tillfaller samhället som i sin tur fördelar detta bland sina invånare. Detta skrivet 2017-09-05 av Per Almgren.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.