En spännande vecka för Grekland, Europa och Världen

Publicerad av

Nu när Grekland och Europa står på var sin sida av en ständigt växande klyfta skulle ni kanske tro att jag satt här och skrev för glatta livet. Men det blev inte så. Jag känner mig mest luttrad. Mest eftersom att det verkar som att så få bryr sig. Inte ens nu när ett Europeiskt land som håller på att gå under så är människor villiga att se det verkliga problemet.

Jag har under ganska lång tid försökt sprida budskapet om att det är det ekonomiska systemet som är trasigt. Detta blir ganska självklart med tanke på den utveckling vi haft runt Euron och Grekland. Allting hålls uppe på konstgjord väg och det är bara människors förtroende som upprätthåller något värde på valutor idag. Det gäller för övrigt inte bara Euron utan även alla andra icke begränsade valutor.

Det pågår just nu ett mediadrev som vill framställa Greker som opålitliga, lata och slösaktiga. Jag har dock stor förståelse om dom vill ställa in betalningarna. Jag har funderat på hur man skulle kunna göra en liknelse som får människor att förstå Greklands dilemma och det bästa jag kommit på är följande:

parthenon-595238_1280

  1. Du köper ett hus för 1 miljon. Du lånar pengarna av Swedbank.
  2. Det visar sig senare att den tidigare ägaren har belånat huset till 500 miljoner och det är du är skyldiga att reglera skulden.
  3. I tidningen skriver man att du är lat och dum och att du måste betala tillbaka pengarna. SEB kontaktar dig och meddelar att dom, Citibank och Deutsche Bank är villiga att låna dig pengar så att du kan bo kvar tills vidare. Dom lånar dig då räntan för dessa 500 miljoner så att du kan betala Swedbank eftersom att dom behöver tid på sig att minimera sin exponering mot dina lånepapper och att trycka en hink med pengar.
  4. SEB, Citibank och Deutsche Bank kontaktar nu dig och säger åt dig att sälja allt du äger. Dom vill även att du slutar ge din familj mat. Medicin är också en onödig kostnad. Det vill dom inte att du slösar pengar på. Samtidigt läser du i tidningen att dessa banker är besvikna att du är så ovillig att göra rätt för dig. Dom förklarar att dom vet om att du aldrig kommer att kunna betala tillbaka pengarna men dom kan inte låta dig få några avskrivningar av lånen du själv aldrig tagit eftersom att du finns det risk att dina grannar skulle kräva samma sak.
  5. Du stämmer ett möte med dessa banker och förklarar att du vill gärna betala tillbaka skulden men under tiden kan du inte låta familjen svälta eller dö bara för att du inte får köpa medicin. Bankerna blir då väldigt upprörda och tycker du är svår. Du meddelar då bankerna att du skall gå hem till familjen och fråga om det är OK att gå med på dessa villkor
  6. Bankerna blir väldigt upprörda för att skall fråga familjen om dom är OK att vara utan medicin och att svälta och säger upp alla lån vilket gör att hela familjen kan måste flytta till ett ökenområde där det inte finns några jobb och ingenting växer.

Jag vet inte hur ni skulle reagera men om detta hände mig skulle jag nog be bankerna dra åt skogen.

3 kommenrarer

  1. Vad är det där gör att familjen måste flytta till ett ökenområde? Skickar bankerna beväpnade män som tvinger familjen ut i ökenen? Skickar bankerna militär in i Grekland? Vem tvinger vem till vad?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.