England drar en lättnandens suck. Skottland verkar bli kvar i unionen

Publicerad av

CameronDavid Cameron drar nog en lättnadens suck nu när resultatet för omröstningen i Skottland börjar bli klart. Det verkar i skrivande stund som att Skottland kommer att stanna i Unionen. Frågan är nu hur regeringen i England kommer att hantera denna vinst.

Dom kan naturligtvis välja att helt enkelt fortsätta som förut och säga att ”ni har ju haft er folkomröstning och ni ville vara kvar”. Problemet med ett sådant beteende är att dom som röstade för självständighet då kan säga att dom faktiskt hade rätt. Och eftersom att UK ALDRIG kommer att tillåta en folkomröstning till så finns bara en väg för dom som önskar självständighet efter det, nämligen våld.

Om regeringen i England istället väljer att ge Skottland mer självständighet inom Storbritannien samt tillåter att en större del av vinsterna från oljan faktiskt stannar i Skottland kommer kanske Skottarna att bli väldigt nöjda medlemmar i Unionen.

Om detta sker kommer dock fler regioner i Europa att arbeta för samma sak. Kort sagt finns det någonting att vinna på att söka självständighet. Även Katalonien har utlyst en folkomröstning gällande självständighet från Spanien. Den skall hållas den 9:de November. Där har dock Spanien inte godkänt denna folkomröstning utan hävdar att den strider mot konstitutionen. Men det är väl så med om flesta självständighetskamper. Dom är oftast inte konstitutionella. Det finns även ett parti på Åland som jobbar för självständighet.

 

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.