Ett nytt grönare samhälle behövs för att vi ska ha en framtid

Publicerad av

Om man idag tittar på dom problem, som med dagens system, står ställda mot varandra så blir man lite uppgiven. Jag talar naturligtvis om miljön och tillväxten. Vi har idag ett system som är baserat på kontinuerlig tillväxt och lånebaserad ekonomi. När vår produktionseffektivitet samtidigt når oanade höjder uppstår några problem som vi löst på minst sagt idiotiska sätt. Jag tänkte lista några av problemen nedan.

Inbyggda fel i vårt ekonomiska system

Lånebaserad ekonomi

Vår ekonomi är idag lånebaserad. Det betyder att den valuta vi använder alltid står mot en skuld. Varje krona som skapas har en kopplad skuld. Pengar skapas genom dessa skuldbrev. T ex om du tar ett lån på hus så finns inte ännu dessa pengar. När du har skrivit på skuldbrevet så har banken rätt att växla dessa mot elektroniska pengar. (Märk väl att det inte är tryckta pengar, utan siffror på ett bankkonto).

Dessa pengar sätts in på ett konto i ditt namn och du kan betala ditt hus. Den som köpt ditt hus får pengarna och dom sätts in på deras konto i samma bank. Nu har banken rätt att låna ut 90 % av det insatt kapitalet. Den person som har sålt huset har nu bra med pengar på sitt konto. Han köper en sommarstuga och betalar genom en överföring till en annan bank. Den banken har då rätt att låna ut 90 % av dessa pengar. Så pga av att du skrev på en skuldsedel har det skapats nästan oändligt med nya fräscha elektroniska pengar.

På så vis finns det skuldsedlar mot varje elektronisk krona som finns. Nedan har jag lagt upp en video som på ett pedagogiskt sätt visar hur dagens system fungerar. Se den! Ytterligare ett problem med systemet är att det finns ränta. Eftersom varje krona som existerar har en skuld skriven mot sig så blir det ett problem när någon skall ha ränta. Pengar för denna ränta existerar inte. Följaktligen måste tas nya lån hela tiden för att täcka denna ränta. Därför måste vi hela tiden ha tillväxt. Denna tillväxt skapas genom inflation. Kort sagt måste hela tiden belåningsbara tillgångar öka i värde. Hus måste bli dyrare för att man skall kunna ta ut mer lån på dom. Därför är detta system så känsligt för minskad konsumtion och minskad tillväxt.

Produktivitet

Eftersom att vi idag, per person, kan producera betydligt mer produkter än vi kunde på 70 – talet når företagen ett försäljningsstopp när marknaden är mättad. Hur har man då löst problemet? Man producerar helt enkelt produkter med lägre kvalitet och kortare livslängd. På så vis måste vi hela tiden köpa nya saker för att ersätta dom som gått sönder. Detta sätter naturligtvis press på naturen eftersom att behovet av råvaror ökar.

bilarAlla vill att vi skall ha hög produktivitet. Nu börjar det dock vara ett problem att vi är för produktiva. Jag brukar nämna ett exempel:

Nästan ingen idag motsätter sig argumentet att vi inom 100 år kommer att kunna bygga robotar som kan göra allt som vi som människor gör idag. Dessa robotar kommer att kunna tillverka nya robotar. Problemet är… Hur skall vi medborgare då avlönas?

Inom det ekonomiska system vi har idag måste medborgarna ha nog med inkomster för att kunna ta ett lån. Annars stannar hela systemet av. Detta resulterar i dom mest fantastiska arbetspolitiska åtgärder. Handen på hjärtat… RUT och ROT? En regering kan helt enkelt inte låta det gå så illa att vi inte har kreditvärdighet nog att ta ett lån.

Centralisering av handel

Kommunpolitiker runt om i Sverige har i desperation försökt skapa jobb i sin egen region. Många av dom har förtrollats av idén med köpcentran. Dom har läst prospekten och dräglande sett hur många arbetstillfällen detta skulle skapa. Sedan har dom, med hull och hår, köpt kalkylerna på hur mycket handeln skulle öka i just deras kommun. Att dom stjäl handel och arbetstillfällen från andra kommuner, städer, serviceorter och glesbygd verkar ha helt gått dom förbi.

Köpcentrum växer upp som svampar ur jorden. Dom är oftast placerade en bit utanför stadskärnan, priserna är låga, parkeringen är gratis och utbudet stort. Problemen med dessa köpcentrum är dock många. Dom är byggda för att människor skall komma dit i bil. Detta medför att folk kör väldigt långt för att göra sin shopping. Det orsakar naturligtvis CO2 utsläpp och trafikproblem. Dessutom slår dom ut mindre handlare och på så vis minskar antalen jobb som behövs inom handeln.

Förorter förlorar sina butiker och sin service och arbetstillfällena totalt inom kommunen minskar. Utbudet i dom nya köpcentrumen är stort men oftast styrt från huvudstaden eller ofta från utlandet. Dom bestämmer vad vi skall ha möjlighet att köpa och vad som skall vara tillgängligt.

Mode

Eftersom att tillväxten måste öka och butikerna hela tiden måste sälja mer än vad dom gjorde förra kvartalet har det uppstått ett intressant problem när det gäller mode. Modet förändras i snabbare och snabbare takt vilket gör att människor hela tiden känner att dom måste byta ut sin garderob. Eftersom att det är svårt att värja sig för den dundrande reklamen känner många sig som ufon om man inte följer modet. Detta gäller inte minst barn som idag är väldigt noga med att följa det senaste modet. Allt för att inte känna sig utanför.mode

Man talade tidigare om modet på 20 – talet eller 50 – tals modet. Före det talade man om modet på 1300 – talet osv. Idag talar man om vår-, sommar-, höst- och vintermode. Detta gör att garderoberna är fulla med kläder som knappt är nötta. Kläder är knappast hållbara och det är inte ovanligt att dom är helt opraktiska. Men varför skall dom göra dom hållbara? Det är inte tänkt att du skall ha dom på så länge.

Problemet med mode gäller faktiskt inte bara kläder utan även allt från köksinredning till cykelhjälmar. Om du frågar ett barn i 13 års åldern så kan jag nästan garantera att dom har full koll på vilka märken man hade ifjol och vilka märken man skall ha i år.

Global handel

Världens ledare har sjungit den globala handelns lov. Varför är detta så viktigt för dom? Anledningen är nog enklare än dom vill göra gällande. Vårt ekonomiska system är nämligen globalt. Världens ledare är som våra tidigare nämnda kommunalpolitiker. Dom vill ha ett globalt köpcenter för att öka handeln. Dom tror att detta skapar jobb och fred. Problemet är att det skapas inte fler jobb. Du får exakt samma effekt som med kommunens köpcentra men istället är det i en global skala. Fred får man inte heller. Att handel skulle ge fred är en feltanke som historien kan visa med skrämmande tydlighet. Hur många krig har vi inte haft genom historien som endast handlat om kontroll av handelslederna?

Fraktpriserna är idag så låga att vi flyger in exotiska frukter och bär från hela världen. Det är naturligtvis trevligt men ur miljösynpunkt är det vansinnigt eftersom vi knappast behöver dessa produkter för få i oss ett korrekt näringsintag.

Samma sak gäller produktion av varor. Eftersom att frakter inte längre är ett kostnadsproblem flyttar produktionen till det land som är mest desperat. Det innebär det land som säljer ut sig själv och sin befolkning till den lägsta kostnaden för det producerande bolaget får jobben. Det landet får behålla jobben tills att något annat land kan erbjuda lägre kostnader och sedan flyttar jobben igen.

Vad kan vi göra åt problemet?

Idag tar vi det som självklart att det skall vara på detta sätt. Vi är trots allt barn av vår tid. Men om vi skall fixa miljöproblemet måste vi bli av med dom mindre lyckade sätten att framställa energi. Av dom sätt vi producerar energi är det särskilt tre som vi måste bli av med. Det är kol, olja och kärnkraft. Tyvärr står dessa tre för en så enorm del av vår energi att det helt enkelt inte går att leva som vi gör idag om vi tar bort dessa. Vi kan ersätta med förnyelsebara energiformer men inte till 100 % under överskådlig tid. Om vi går över till biobränsle, sol- och vindkraft räcker det inte till. Därför måste vi ändra det sätt vi lever på om det skall bli miljömässigt hållbart. Tyvärr går det inte med ekonomiska system vi har idag.

Företag skulle gå i konkurs, banker haverera och stater bli bankrutta. Arbetslösheten skulle bli enorm och folket skulle revoltera. Visst är det fascinerande att om vi valde att producera saker som inte gick sönder så skulle vår ekonomi haverera? Än idag finns det frysboxar från 50 – talet som fungerar. Om du idag köper en ny frys så bör du inte räkna med att den håller längre än 8 år. Dessutom är det ekonomisk svårt att laga den om den går sönder. Kasta bort den och köp en ny.

För att nå en hållbar miljö måste vi förändra ganska många saker. Jag tänkte nämna några saker som jag har tänkt på som direkt påverkar oss som individer.

Boende

Idag är det inte ovanligt att två personer bor i en lägenhet på 90 m2. Denna yta skall värmas upp och den skall fyllas med prylar för att inte se kal ut. Vi kanske i framtiden skall räkna med 20 m2 per person. Energin för uppvärmning skulle sjunka drastiskt och eftersom vi behövde mindre prylar för att fylla lägenheten skulle vi spara energi även där. För att inte tala om hur mycket mindre kemikalier vi skulle släppa ut om vi konsumerade mindre skräpprodukter.

Jag tittade till min familj. Vi är två vuxna och två barn. Vi har idag ett hus på drygt 120 m². Jag tittade vilka ytor vi har och hur dom användes. Jag insåg fort att det skulle inte vara några som helst problem att leva på 80 m² uppvärmd yta. Enligt mig skulle vi faktiskt klara oss på 40 m² men min hustru motsatte sig dock detta kraftfullt. Vi skulle kanske behöva lite mer kallförråd men jag tror inte ens att vi behövde det om vi bara kastade ut dom prylar som vi köpt på oss under åren som vi faktiskt aldrig använder.

Kommunikation

Vi måste börja åka mer kollektivt. En förutsättning för det är naturligtvis att man satsar på kollektivtrafiken. Man kanske inte ens bör ha en bil. Att vi idag har friheten att, när vi helst önskar, kan sätta oss i en bil för att nöjesköra i 20 mil är naturligtvis trevligt. Glöm dock inte att detta knappt existerade för 70 år sedan och man överlevde ändå. Resorna var naturligtvis färre, tog längre tid och måste planeras betydligt bättre. Men samtidigt tror jag att man på den tiden verkligen uppskattade dom resor man gjorde. Det kanske inte är meningen att vi skall flyga till Thailand varje vinter.

Med tanke på den digitala revolution som varit dom senaste 30 åren går det trots allt att kommunicera med varandra över hela världen utan att man faktiskt måste åka dit. Vi kan idag, i många yrken, arbeta hemifrån istället för att sätta oss i en bil och åka till ett arbete. Sammanträden kan hållas i cyberrymden.

Livsmedel

Mat har blivit status. Jag älskar mat. Jag älskar att laga mat. Av någon anledning kan man inte göra en fin middag och servera köttfärslimpa. Den har för låg status. Man skall helst servera en kalv som är uppfödd på öl i Spanien och till efterrätt skall det vara en parfait på physalis, nyss influgen från Filippinerna. Vi bör kanske vänja oss med säsongens matmat och göra roliga och intressanta saker av det som finns.

Låt mig bara ge ett exempel som jag och min hustru talade om nyligen. Många trädgårdar i Sverige har äppelträd. Det är dock väldigt få som skördar och äter dessa äpplen. Äpplen är en tacksam frukt eftersom att det går riktigt snabbt att skala dom och slänga dom i en stor panna och göra äppelmos av dom. Detta kan man använda som en lysande ersättning för all sylt man köper på affären. (Den innehåller, underhållande nog, oftast en massa äppelmos). Självklart löser man inte livsmedelsproblemet med att äta äppelmos men tankesättet att försöka äta det vi producerar på ort och ställe gäller betydligt fler saker än bara äpplen.

Det ekonomiska systemet

Eftersom att systemet inte fungerar om vi gör dessa miljöförändringar måste vi kanske ändra på systemet. Om ni har förstått hur vårt nuvarande ekonomiska system ser ut så inser ni att det systemet inte kan fungera i oändlighet. Varför inte redan nu byta ut det mot ett som fyller våra behov.

Vi bör kanske införa medborgarlön. På så vis gör det ingenting om delar av befolkningen inte deltar i den produktion där faktiskt inte alla behövs. Folk skulle då ha en inkomst som skulle duga som täckning för för sina lån.

Dom som vill ha ett tillskott i kassan kan arbeta med dom jobb som finns kvar. För företagen skulle det inte spela så stor roll. Lönen till dom anställda skulle kunna vara mycket lägre. Den anställde har trots allt en grundlön i form av medborgarlönen. Istället skulle företaget betala mer i skatt. Lönekostnaden skulle bli densamma.pengar

Ett krav för att få denna medborgarlön borde vara att man istället utbildar sig. På så vis ökar hela tiden samhällets kollektiva kunskapsbas, alla har en inkomst och produktionen håller sig på en nivå som jorden klarar av och samtidigt fyller medborgarnas nya mer modesta krav på prylar. Ytterligare en bra effekt av detta är att det inte skulle vara så svårt att hitta kunnig personal. Alla kommer trots allt att vara bättre utbildade. Vi skulle dessutom kunna göra oss av med en massa hittepåjobb som inte behövs.

Självklart kommer en viss procent att varken utbilda sig eller arbeta. Först har vi dom med hälsoproblem. Detta är dock inte ett så stort problem. Det är bara att dom sjukanmäler sig. Är man sjuk så är man. Sedan har vi naturligtvis en promille med ”glidare” som finns i alla samhällen. Jag tror dock inte att det spelar någon roll. Om det skulle vara ett problem så får man väl göra så att dom som inte studerar får 60 % av medborgarlönen.

Om ni tror att medborgarlön, eller basinkomst som en del kallar det, är någon ny hippieidé bör ni veta att tanken om medborgarlön dök upp hos Aristoteles. Det första konkreta förslaget som även har med finansiering hittas i boken Agrarian Justice som skrevs 1796 av Thomas Paine. Det är heller inte någon främmande tanke för ekonomer. Fem av mottagarna av Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne har uttalat stöd för idén. Varför inte Googla basinkomst och medborgarlön? Det finns massor att läsa om det.

Många kanske skulle kalla detta ett system som inte är genomförbart. Betänk då att dagens ekonomiska system inte har någon som helst verklighetsförankring. Våra pengar idag är bara påhittade för att hålla ett dödsdömt system under armarna. För en gångs skull håller till och med Påven med mig.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.