Fetmaparadoxen

Publicerad av

Våra svenska politiker och myndigheter verkar sitta fast i det träsk som skapades under 70- och 80-talet. Rädslan för fett. Livsmedelsverket anser att smör borde bytas ut mot margarin och att sockerintaget på 10% absolut inte behöver sänkas.

Dessa råd har gjort så att vi svenskar är i vår bästa form någonsin! Fast vänta lite… enligt nya rön från WHO så kommer var fjärde svensk man att vara överviktig inom 15 år. Trots nya studier som ständigt visar på att det inte är fettet, utan sockret som är boven så vägrar våra politiker ge vika. Vår Folkhälsominister Gabriel Wikström anser bland annat en fett-skatt som en lösning (trots att en sådan lag i Danmark fick så mycket kritik att den till slut avslogs). Han säger även att vi måste fokusera på att bli mer fysiskt aktiva (vilket är helt rätt) och tänka mer på vad vi stoppar i oss. Men hur ska vår regering och myndigheter kunna ge oss goda råd, när de själva är helt ute och cyklar?

Som tur är börjar vi svenskar själva inse vad som är bra och mindre bra för våra kroppar. Coop har gjort en ”undersökning” av en helt vanlig familj som fick byta ut sin vanliga mat mot ekologisk, med häpnadsväckande resultat! Reklamfilmen har till och med spridit sig bland utländska medier.

Är det då verkligen så konstigt att vi bara blir tjockare och tjockare, med tanke på all reklam kring fredagsmys, ”lördag mitt i veckan”, COCA-COLA osv? Jag kan lova dig att dricka en 0,5l coca-cola gör mer skada på ditt midjeomfång än om du skulle sätta i dig ett helt paket bregott (600g) (jag rekommenderar dig givetvis inte att pröva). Det är sockret som är boven, inte fettet. Våra celler är gjorda av fett, vilket innebär att vi behöver fett för att våra kroppar ska fungera. Ett maxintag på 100g kolhydrater per dag för att hjärnan ska få energi och fungera. Givetvis under balanserade former. Jag följer själv ingen diet, och skulle bli direkt tokig av att behöva väga/mäta och kalibrera minsta tugga. Det som däremot är relativt enkelt, är att utesluta de värsta kaloribovarna. De s.k. tomma kalorierna, som tillför kroppen 0% näring och som slutligen bara lagras i kroppen som fett.

”Det är ju betydligt mer konstruktivt och intressant att diskutera en sockerskatt! En sockerskatt som inkluderar godis, läsk, sötade halvfabrikat eller snabbmat. Eller varför inte en skatt på alla förmodat hälsosamma men raffinerade livsmedel som sockerdopats, till exempel diverse juicer, mejeriprodukter och bröd? Och då inte en skatt som riktas mot individen eller konsumenten utan mot den livsmedelsindustri som envisas med att addera ett övermått av socker till sin produktion.” – Jonas Colting.

 

 

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.