Finland skall testa basinkomst

Publicerad av

Under 2016 skall Finlands motsvarighet till försäkringskassan utreda hur dom skall kunna sätta upp ett system för basinkomst. Under 2017 och 2018 skall deras förslag testas och utvärderas.

Jag är naturligtvis glad att fler och fler ser att vårt nuvarande ekonomiska system måste göras om och ersättas med ett nytt. Dock är jag lite orolig när jag har talas om ”tester av basinkomst”. Även miljöpartiet i Sverige har på kongressen tagit upp många förslag om tester.

Som jag ser det är nämligen inte basinkomst, i sig själv, en frälsning. Det är dock en viktig komponent i ett nytt ekonomiskt system som är anpassat för den framtid som väntar oss.

Min stora oro är att reglerna runt dessa tester är så pass dåliga att dom är dömda att misslyckas på förhand. Jag är rätt att man bara inför basinkomst utan att justera andra kritiska komponenter i det ekonomiska systemet. Konsekvensen av det skulle bli att motståndare kan hänvisa till ”det misslyckade försöket i Finland” och därmed stänga dörren för framtida bättre förslag av basinkomstsystem.

Nu borde jag inte måla fan på väggen redan innan deras försäkringskassa ens presenterat förslaget. Jag kommer dock att försöka hålla mig uppdaterad om vad som händer i vårt östra grannland och förmedla det allt eftersom.

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.