Finns det någon annan lösning än ett nyval?

Publicerad av

Valet 2014Det är med djup sorg man läser valresultatet från igår. Att 13 % av Sveriges befolkning inte kan hitta något annat parti att stödja, än ett parti som lever och frodas genom hat, är genuint skrämmande. Även om partiledaren i media, om och om, hävdar att Sverigedemokraterna inte är ett rasistiskt parti så är det bara att se vilka medlemmar partiet har. Det är inte bara en av dom som blivit ertappade med klart rasistiska uttalanden eller ett svingandes ett järnrör.

Det blir dessutom värre om man ser på mer lokala siffror. Låt oss titta på Skåne läns norra och östra. Där fick SD 22,3 % av rösterna. Socialdemokraterna 30,1 och Moderaterna 22,0. Det innebär att SD där är andra största parti.

I Näsum (Bromölla) fick SD 32,8 % Socialdemokraterna 35,4 och Moderaterna 12,2.
Siffrorna är hämtade från val.se

Detta är ganska otäckt att se dessa siffror med tanke på att Hitler bara fick 32 % av rösterna i valet 1932. Hitler kom till makten genom att dom tyska högerpartierna skapade en koalitionsregering tillsammans med nazisterna. Vi får därför hoppas att en ny moderat ledare görs som sin föregångare och vägrar samarbeta med SD.

Man blir dock lite orolig när Alliansen sitter i TV och lite lätt skadeglatt säger att dom kommer att rösta nej på en socialdemokratisk budget innan dom ens har sett den. Det innebär att det egentligen inte finns någonting för Socialdemokraterna att förhandla om. En så svag regering kan inte åstad komma någonting bra.

Som jag ser det har Socialdemokraterna, genom åren, glidit åt höger och Moderaterna har glidit till Vänster. Det är faktiskt inte är så mycket som skiljer dessa partier åt numera. Det kanske är därför SD fått sina väljare framför allt från dessa två partier. Dock har dom kommit så pass nära varandra att dom, med detta valresultat, borde kunna samarbeta. Nu finns det dock varken en Socialdemokrat eller en Moderat som skulle våga erkänna att så är fallet. Lite trist dock med tanke på vilken stark regering det skulle under rådande förutsättningar.

Enda lösningen är nog nyval. Tyvärr tror jag att det bara skulle gynna SD ännu mer.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.