Förslag på nytt ekonomiskt system

Publicerad av
Ekonomiskt system
Skiss på kapitalflöde i det nya systemet. Klicka på bilden för att förstora den

Här på tankeverket.org har jag många gånger argumenterat för ett nytt finansiellt system. Anledningen till varför jag finner det så viktigt är att det system vi har för närvarande helt enkelt inte fungerar längre. Eftersom att jag blivit omfrågad om hur detta skulle kunna se ut så kommer här ett förslag. Detta är bara ett första utdrag. Kom gärna med synpunkter på hur det skulle kunna förbättras.

Vi måste betänka att det system vi har just nu har sina rötter i 1700-talet. Detta genom Adam Smiths teorier (http://sv.wikipedia.org/wiki/Adam_Smith). Han brukar räknas som grundare av modern nationalekonomi och kallas ibland liberalismens fader. Hans centrala verk är Nationernas välstånd (The Wealth of Nations) som publicerades år 1776.

Att tänkare på 1700-talet skulle kunna föreställa sig automatiseringens totala övertagande är knappast troligt. Vi har idag ett system som är helt baserat på tillgång och efterfrågan. Problemet är att när effektiviteten blivit så bra som den är idag så behövs inte människor i produktionen. Utan jobb blir det ingen lön. Har man inga inkomster kan man inte köpa saker. Om folk inte köper saker så går företagen i konkurs. Kort sagt kommer dagens system att ta död på sig själv.

Så vad kan man göra åt saken? Vi måste införa ett nytt ekonomiskt system förr eller senare. Jag ser gärna att vi gör det fredligt utan krig och revolution. Hur skapar man ett ekonomiskt system som faktiskt fungerar. Jag har funderat en del på detta och kommit fram till att några saker är ganska viktiga.

1. Människor måste få kapital
2. Dom som arbetar måste få lite mer än dom som inte gör det
3. Dom som inte arbetar måste utbilda sig så att dom kan bidra till ett bättre samhälle
4. Kapitalmängden måste vara begränsad
5. Ingen skall kunna blockera systemet genom att ackumulera för mycket kapital
6. Banker och finanshus måste försvinna.

Okey. Nu har vi några parametrar som är viktiga för att vårt nya samhällssystem skall fungera. Vi tar punkterna en efter en.

Hur ser vi till att människor alltid har kapital? Som jag ser det finns det bara ett sätt idag när människan inte längre efterfrågas lika mycket i produktionen. Vi måste införa medborgarlön (Basinkomst). Hur stor skall denna basinkomst vara? Eftersom att vår valuta, med dagens system, hela tiden ändrar värde så spelar kanske inte själva beloppet så stor roll. Det viktiga är hur många % av totala valutavolymen som basinkomsten skall bestå av.

Låt oss säga att vår riksbank (ägd av staten) är den som håller i våra viktiga finansiella instrument. T ex får dom, i det nya systemet, ta hand om bytesbalansen. Den är viktig. Om vi har en positiv bytesbalans så kommer vår valuta att bli stark om det är dålig kommer den att bli svag.

Utöver dessa viktiga uppgifter måste även denna Riksbank också hålla reda på valutavolymen och valutaflödet. Låt oss säga att den valutavolym vi har i detta nya system är 5 miljoner per invånare. Om någon dör måste Riksbanken ta bort fem miljoner ur systemet och om det föds någon så måste Riksbanken tillföra fem miljoner till systemet.

Riksbanken betalar sedan ut medborgarlön till alla invånare. Samma belopp till alla invånare oavsett ålder eller välstånd. Låt oss för argumentationens skull säga att alla får 10 000 kr / månad. Riksbanken betalar även ut pengar till Regering och riksdag enligt den budget som är tagen.

Regering och riksdag använder dom pengar dom fått till projekt och löner till statsanställda. På så vis kommer dessa pengar ut i systemet igen. Dom kommer att gå till löntagare och till företag.

Pengarna som gått ut som medborgarlön till medborgarna kommer dom att använda till att handla mat och övriga varor. Då går pengarna vidare till handlarna/företagen. Handlarna använder dessa pengar att betala lön till medborgare samt en företagsskatt till skatteverket. Överskottet i företaget behåller ägarna av företaget. Skatteverket skickar sitt överskott till Riksbanken igen.

I detta system fungerar Riksbanken ungefär som ett expansionskärl i ett hus. Saker som skulle vara ett problem i detta system är om flödet blockeras genom att någon ackumulerar för mycket kapital så att det inte roterar i systemet. En sak som skulle kunna skapa ett sådant problem är arv. Därför bör nog arvsskatten vara riktigt hög. Låt oss säga 95 %. Å andra sidan skulle man kunna sätta gåvoskatten på 0 %. Om det är någon som börjat skaffa sig en hög med pengar känner nog att det då är läge att ge pengarna till barnen innan man dör. På så vis rör pengarna på sig. (Tack Elida för den lysande idén)

Vanliga banker har ingen funktion i ett system som detta. Riksbanken kan tillhandahålla ett konto till alla invånare så att betalsystemen fungerar. Räntelån driver bara upp priser så det finns ingen anledning att behålla det i ett nytt system. I detta nya system kommer man att måste spara ihop till saker som t ex hus. Å andra sidan får man medborgarlön från födseln så man hinner kanske spara ihop till ett hus eller annat boende.

2 kommenrarer

 1. Idén om basinkomst är bra, och pengarna återgår till systemet, samt att man kan reducera viss administration, vilket är bra. Hemarbete är ju också ett slags arbete; allt behöver inte skötas någon annanstans för att räknas som arbete med lön och förmåner. Särskilt inte under dagens reffinerade teknik och klimathot – med allt vad ”löne-arbete” för med sig av uppvärmning trots att ingen är hemma på dan, rusningstrafik och en ekonomisk modell som baseras på hushållens överkonsumtion för att betala ut löner och bidrag.

  Vad det gäller utbildningar så finns det oändligt mycket som lärs in och glöms bort eftersom man missar den praktiska prestationen som ett viktigt moment. Tänk om man ska lära sig laga mat, men man får bara lära sig det i teorin – det blir både ointressant och dessutom glömmer man bort det mesta efter provet – vilket är fallet i de flesta ämnen (dock inte matlagning).
  Prov och betyg som morot och syfte för lärandet, och utan praktisk utövning, och dessutom stillasittande inomhus – jag fattar varför eleverna mår dåligt!

  Dessutom gynnar dagens undervisning inte samarbete – utan skapar konkurrenssituationer eftersom eleverna jämför sina resultat med varandra. Om vi ska få ordning på miljön så krävs också helt andra kunskaper, t ex om ekonomins påverkan på den miljö som allt kommer från, samt en mer praktiskt orienterad utbildning där eleverna lär sig ta vara på varandras olika förmågor genom samarbete.

  Utbildning kan lika gärna vara lärlingsutbildning så det blir roligare och inte minst billigare. Frågan är hur mycket konsumtion som krävs för att skapa ”resurser” för att hålla alla skolor igång. Varför inte låta ett jordbruk i närheten stå för skolmaten? Nu pratar jag miljö här. Och eleverna kan själva vara ”resurser” med visst hantverk, matlagning, städning, läxhjälp åt varandra etc. som dessutom skapar disciplin och större respekt för skolans miljö. Det är också en slags utbildning för framtiden.

  Och vad gäller statens inkomster – ibland tänker jag att skatten borde återgå till kommunerna om vi ska gynna den lokala produktionen och småföretagandet. Skatten går till staten men skulle till större del kunna gå direkt tillbaka till kommunerna – istället för att staten ger tillbaka pengarna till kommunerna. Då skulle förhoppningsvis den lokala handeln dessutom stå sig starkare mot de stora, redan väletablerade affärskedjorna. Det är i sig också en miljöfråga. Och lokala valutor – kanske? Ökad trivsel blir en bonus i ett samhälle som känner större möjlighet till påverkan med medföljande ansvarstagande, och där små lokala butiker får möjlighet att finnas kvar i kvarteren.

  Och vad är ”ett bättre samhälle”? Det måste väl (åter igen) vara mer lokalt och mindre globalt för att människor ska känna större ansvar, inte minst för sin närmiljö i denna massutrotningens tidevarv.

  1. Det finns ingenting i texten som bestämmer vad man måste utbilda sig i 🙂 En utbildning, i mina ögon, är en personlig utvecklig. Där inom finns det många saker som människor borde lära sig som inte räknas som utbildning idag.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.