Framtidens pengar

Publicerad av

Att mynt och sedlar som betalmedel snart är historia är knappast ett revolutionerande uttalande. Dessa dras nämligen med flera problem. Låt mig lista några:

  • Det är ganska dyrt att hantera dom. Dom skall framställas och fraktas under stor säkerhet.
  • Dom används ofta till mindre lagliga ändamål. Dom som jobbar svart fördrar ofta kontanter för att dölja ursprunget av betalningen.
  • Dom kan förstöras (Sedlar brinner bra… som en gång Gudrun Schyman visade).
  • Risken för personrån ökar.

Fördelarna med sedlar och mynt är få. Möjligtvis kan man argumentera att människor kan få hålla i pengar vilket är svårt med elektroniska pengar.

Den stora fördelen med mynt och sedlar är inte just det faktum att det är mynt och sedlar. Som systemet ser ut idag är dessa det ända sätt vi kan vrida oss ur greppet från dom privatägda företag som idag kontrollerar den digitala valutan. Kort sagt. Digital valuta är som koncept är bra… problemet är vem som kontrollerar den.

Digital valuta kontrolleras idag av banker. Banker har även rätt att trycka pengar genom det som kallas fractional banking och obligationer. Det betyder att dom får låna ut långt mycket mer än vad dom faktiskt har. Som ett exempel kan nämnas att när bankerna lånar ut pengar till ett hus så har dom inte pengarna. Dom skriver ut en obligation som motsvarar värdet på fastigheten som sedan säljs. På så vis skapas samma mängd pengar som dom lånat ut. Dom kan även lägga denna obligation till sina tillgångar och på så vis har dom lånat ut pengar där deras motprestation är att skriva ut ett färgglatt papper.

Utöver detta får dom nu låna ut ca 90 % av den säkerhet (obligationen) som dom just lagt till sina tillgångar. Vid denna utlåning behöver dom inte ens skriva ut en obligation. Dom bara lånar ut dom. Den absoluta majoriteten av pengar som idag finns i samhället är skapat av bankerna.

Att bankerna utöver det kontrollerar alla betalsystem gör det hela ganska otäckt och det talar naturligtvis för mynt och sedlar. Bankerna kan teoretisk vägra dig ett betalkort. Eller ännu värre… Helt vägra att ha dig som kund. Det blir i så fall ganska svårt att fungera i samhället om man tagit bort mynt och sedlar.

För er som läser på tankeverket.org vet att jag anser att vi bör införa ett helt nytt ekonomiskt system. Problemet med detta är att det är en så stor reform att många ryggar för den. Jag anser definitivt att det inte är omöjligt att göra det men det kommer inte att vara enkelt och det kommer inte att gå fort. Därför funderar jag om man kan göra det stegvis och var man då skall börja?

Jag har kommit fram till att ett första steg för att bygga ett nytt ekonomiskt system är att vi som demokratiska medborgare återtar kontrollen över våra pengar. Det enda sättet att göra det är att staten skapar en bank som har kontrollen över pengaskapande och betalsystem. Kanske är det riksbanken som skall ha den kontrollen eller kanske staten skall skapa helt ny statlig bank för detta.

Vän av ordning kanske nu tänker att det aldrig är bra att en stat har rätt att trycka pengar för att risken finns att det då trycks för mycket pengar. Självklart finns den risken. Men man bör då också betänka att det idag trycks på tok för mycket pengar av bankerna. Detta har lett till stora prisökningar på bl a fastigheter samt en ordentlig inflation på börsen. Bubblor blåses upp både här och där. Om man lägger in regler för pengaskapandet i grundlagen så blir det inte så lätt för en stat att trycka för mycket pengar.

Det finns dom som tycker att det “extremt” att föreslå att staten skall ha 100 % kontroll över pengarna. Jag tycker det är extremt att privata företag skall ha rätten att trycka pengar. Kanske det är läge för våra politiska partier att lägga motioner med syftet att låta staten återta kontrollen över pengaskapandet och betalsystemen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.