Franska revolutionen 2.0

Publicerad av

Macron fick vika sig för demonstranterna och drog tillbaka sitt beslut att höja bensin och dieselskatten. I svensk media har man ofta framfört nyheter från dessa upplopp som just en folklig ilska om denna skattehöjning. Många i Sverige trodde nog att upploppen skulle upphöra nu när Macron givit med sig om bensin och dieselskatten. Men det är helt uppenbart att protesterna inte alls bara handlar om fransmännens önskan att köra bil billigt. Det handlar om orättvisor.

Världens tillgångar är inte särskilt rättvist fördelade. Dom rika blir rikare och dom sämre bemedlade får det allt svårare att få vardagen att gå ihop. Detta gäller inte bara i Frankrike. Det är dock inte så förvånande att det blir protester just där. Det finns trots allt en viss tradition att med våld göra sig av med ledare som inte ser till folkets bästa utan bara gynnar en liten minoritet.

Nu till helgen har Macron kommenderat ut 89 000 poliser. Om man kommenderar ut 89 000 poliser så undrar man ju hur många demonstranter dom förväntar sig? Det blir även tydligt att Macron tänker slå ner protesterna med våld. Det brukar inte sluta väl i något land. Särskilt inte i Frankrike.  Han kanske istället skulle försöka bygga ett samhälle med mindre klyftor. I ett jämställt samhälle där klyftorna är små blir det sällan protester av detta slag.

Kommer dessa protester att sprida sig? Vem vet. Kanske. Rent historiskt brukar stora ojämlikheter i samhället sluta med folkligt uppror. Så var det även i Sverige förr i tiden. Men här lär det inte hända någonting p g a vår tradition att knyta näven i fickan och lida hellre än att protestera. Men i andra delar av Europa skulle det nog kunna hända.

Sverige är det land inom OECD där klyftorna ökar snabbast. Kanske det är dags för våra riksdagspartier att på allvar försöka minska klyftorna innan dom blir så pass stora att även vi drabbas av upplopp. För även om vi inte har någon tradition att göra uppror så finns det alltid en gräns. En gräns när människor inte längre tolererar orättvisorna. 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.