Gratis pengar… men bara till dom redan rika

Publicerad av

Japan har gjort det, USA har gjort det. Storbritannien har gjort det, Nu gör EU det och inom kort skall Sverige sälla sig till den skara som, istället för att fixa det systemfel som är inbyggt i dagens ekonomiska system, väljer att göra dom rika ännu rikare.

Dom hävdar att trycka pengar, för att vi skall låna mer, löser dom ekonomiska problemen. Nja… Det är det enda dom tror att dom kan göra inom dagens ekonomiska system.

Faktum är att det som händer när när dom tycker elektroniska pengar på detta sätt är att lånen ökar. Det är faktiskt vad dom själva eftersträvar.

Ett stort problem med detta är att det driver upp värdena på tillgångar som t ex fastigheter, mark och även på värdepapper. Anledningen till det är att ju fler som får låna desto fler är det som bjuder på dessa tillgångar vilket driver upp priserna.

Vem är det som äger dessa tillgångar idag? Inte är det då dom fattiga! Dom fattiga drar på sig lån för att få köpa fastigheter. Dom rika behöver inte låna för att köpa och dom tjänar storkovan på att sälja. Det som hänt hittills är att dom stora företagen har fått tillgång till så mycket kapital att dom helt enkelt köpt upp dom som haft mindre tillgångar.

Kvar blir ett fåtal stora bolag och personer som äger det mesta.

Vore det inte bättre att bara skrota dagens system och istället införa ett som fungerar i längden och som inte skapar dom stora välfärdsskillnader som vi har idag. Dessa skillnader som förmodligen är en stor orsak till den stora extremism vi har idag.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.