Guardians of the Status quo

Publicerad av

Många av oss kan se att saker och ting inte är som dom ska i samhället. En del av oss skyller på politikerna, en del skyller på företagen och många skyller på bankerna.

Jag hörde, för några veckor sedan, för första gången uttrycket ”Guardians of the Staus quo”. Jag hade fått besök av två unga människor som ville tala med mig om hur man bygger upp ett nytt ekonomisk system. En av dom tänkte, till min stora glädje, grunda sitt examensarbete på det ekonomiska systemet som jag tidigare ritat upp på denna blogg.

Dom berättade för mig om ”the Guardians of the Status quo” som är en term för att beskriva hur makthavare runt om i världen faktiskt inte vill ha någon förändring i samhället. Dom talar om förändringar och reformer men viljan för detta är faktiskt ganska låg eftersom att dom tror att förändringar skapar kaos och att det påverkar företagens vinster.

Jag har funderat på detta en hel del. Förvisso är det sant att patent hålls tillbaka för att inte påverka vinster i redan investerade projekt. Detta även om patenten skulle lösa många problem i samhället. Visst är det även sant att politiker inte gärna göra någonting åt det eftersom att det skulle kunna skapa mer arbetslöshet och social oro. Men…

Om man verkligen kokar ner det så är dom sanna ”guardians of the status qou” DU och JAG. I slutändan lever vi i en demokrati och vi har möjligheten att helt ändra samhället. Om vi som medborgare såg till att VERKLIGEN sätta oss in i dom politiska frågor som är aktuella, verkligen försökte se bortom den bild som medierna matar oss med och inte tänka i gamla invanda banor så skulle vi göra bättre val. Om vi dessutom påverkade våra politiska partier att göra det vi vill att dom skall göra så skulle vi se förändring.

Om det inte finns politiska partier som styr samhället åt det håll som du vill så bör du jobba för att starta ett nytt parti. Det är medborgarnas apati, när det gäller viktiga samhällsfrågor, som är dom verkliga väktarna av Status quo.

Vi lägger ner massor med tid på TV-Serier och Facebook istället för att faktiskt läsa på om framtidsfrågorna. Vi måste som medborgare utbilda oss så att vi i varje politiskt budskap kritiskt kan ställa oss frågan: Vem står bakom detta budskap och vem är det som tjänar på det? Folket eller någon annan?

Om jag kunde önska någonting så är det att fler unga människor gör som dom två som besökte mig. Läs på. Sätt er in i viktiga frågor och KRITISKT granska all information och vilka effekter det får på er värld. I slutändan handlar det trots allt om ER framtid.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.