Håller våra riksdagspartier på att döda skattemoralen?

Publicerad av

Sverige har en, ur internationell synvinkel, haft en väldigt hög skattemoral. Anledningen är nog ganska enkel. Medborgarna har känt att skatten går till saker som är bra för landet som helhet och skänkt en bastrygghet för individen. Vi har haft fri sjukvård, en jämlik skola, fungerande sjukersättning och en pension som går att leva på. Sådant gör medborgarna villiga att betala en hög skatt. Men vad händer när medborgarna känner att pengarna inte längre går till trygghetssystemen utan istället läggs på särintressen?

Skatt skall bl a finansiera vår gemensamma välfärd och fungera en utjämnande kraft i samhället. Idag centraliseras sjukvården vilket lämnar många medborgare med långa avstånd till vård. Pensionsåldern höjs till 70 år. Försäkringskassan ägnar sig mer åt besparingar, på dom försäkrades bekostnad, än åt att hjälpa människor komma in i samhället. Tror ni att det är bra för skattemoralen?

Att det sedan läggs stora pengar på omoderna vapen, infrastruktursatsningar som bara gynnar delar av befolkningen samt företagsvälfärd gör nog många än mindre sugna på att betala skatt. Om skatten inte når sjukvård, rättsvårdande myndigheter och vår social trygghet kommer folk att börja se skatt som en konfiskation. Det är inte bra för Sverige. Det splittrar landet.

Kanske detta var Alliansens tanke när dom började montera ner trygghetssystemen och privatisera välfärden. Dom kanske ville att folket skulle känna motvilja till att betala skatt? Att sedan en rödgrön regering fortsatt på den inslagna vägen är dock för mig en gåta. Att en sådan regering kan köpa omoderna patriotmissiler för tjugo miljarder och sedan säga att pengarna inte räcker till t ex sjukförsäkringen trodde jag inte var möjligt.

Det behövs ett nytt initiativ inom svensk politik. Ett nytt parti som är beredd att bryta med som nuvarande maktstrukturerna och som sätter alla medborgares grundtrygghet först. Vi får hoppas att ett sådant alternativ snart kommer. För om vi fortsätter på den inslagna vägen vi har nu kommer Sverige att bli ett kallt land hur än mycket global uppvärmning vi drabbas av.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.