Har vi satt en prislapp på flyktingarnas liv?

Publicerad av

En gravid mamma tvingas lämna sin man och sina barn och åka till ett annat land mot sin vilja. Hon är ganska säker på att hon inte kommer att få träffa dom igen. Det enda alternativ hon egentligen har är att ta med sin familj tillbaka till sin sönderbombade hemstad där ingen trygghet finns och där kriget fortfarande rasar.

Hur skulle ni känna er om detta hände er? Tänk er att ni var tvungen att lämna Sverige och fick flytta till Rumänien samtidigt som resten av er familj placerades i Ungern. Sedan hindrade dessa två regeringar er att träffas igen.

Det finns många i Sverige och Europa som tycker detta är okay. Jag kan för mitt liv inte förstå det. Varför kan inte vi ta emot och välkomna dessa människor som flyr för sina liv.

I Sverige skyller vi oftast på att vi inte har resurser vilket jag inte heller förstår. Vi är ett av världens mest moderna länder och vi har möjligheten att snabbt bygga tak över huvudet för dessa människor. Virke har vi. Utrymme har vi. Vi är nämligen även ett av världens mest glesbebygda länder.

En del säger att vi inte har råd men betyder inte det att vi sätter ett pris på dom flyende människornas liv. Vill du höra att ditt liv inte är värt mer än t ex 20 000 kr? Detta är människor med kunskaper som kan bli goda svenska medborgare när dom väl funnit trygghet. Dom kan hjälpa till att bygga upp ett bra Sverige. Bland dom som flyr finns läkare, sjuksystrar, byggnadsarbetare, entreprenörer och lärare.

Vi kanske temporärt måste ändra lite lagar gällande boendestandard och markfördelning för att kunna ta emot dom som behöver komma men är inte det mänskligare än att splittra familjer och att titta på när dom dör i sina försök att ta sig hit? Hur kan vi kalla oss goda människor när vi inte gör allt som står i vår makt för att hjälpa dessa människor?

Jag tror att dessa människor skulle bli glada och lyckliga om vi bara gav dom chansen att få återuppbygga sina liv i trygghet. Självklart skulle det bli en tid av omställning både för oss som redan bor i Sverige och för dom som kommer hit men spelar det verkligen så stor roll? Varför inte hjälpa dom bygga upp egna städer? På så blir dom delaktiga i sin egen framtid och språkproblemen blir inte så akuta. Svenska hinner dom nog lära sig när det finns tid till det.

Kan vi flytta hela Kiruna så kan väl även dessa flyende människor bygga sig en egen framtid om vi bara hjälper till lite i början. Betänk även att den som inte har någonting blir väldigt glad över ett glas vatten.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.