Hemlig avlyssning är på agendan igen

Publicerad av

Det är inte många år sedan vi förfasade oss över USAs införande av långtgående avlyssningslagar. Vi chockades över hur dom kunde införa the Patriot Act som gav staten nästan obegränsade möjligheter avlysa befolkningen. Förvisso sa dom att avlyssningen bara skulle gälla utlandstrafik men idag vet vi alla att det inte var helt sant.

Svenska staten har under ganska lång tid försökt införa lagar som gör det möjligt att avlyssna sina medborgare. Det har tidigare gjorts försök att införa detta men då har bl a advokatsamfundet varit starkt kritiska och befolkningen har inte varit nog foglig för att gå med på detta.

Efter attentaten i Paris har dock befolkningen skämts upp rejält och blivit mer mottagliga för dessa idéer vilket gjort att regeringen och allianspartierna kommit överens om ett åtgärdspaket för att stärka säkerheten. Detta har dock tagit tid. Regeringen har inte tidigare lyckats lägga fram ett förslag som godkänner aktiv hemlig avlyssning av sina medborgare. Aktiv hemlig avlyssning betyder att SÄPO i hemlighet aktivt hackar, installerar trojaner eller t o m installerar hårdvara i människors telefoner och datorer. Allt i hemlighet.

Vi får anta att Miljöpartiet är anledningen till att regeringen inte ännu har lämnat något förslag till alliansen. Efter alla eftergifter Miljöpartiet har varit tvungna att göra under sin tid i regering är det nog rimligt att tro att miljöpartiets medlemmar skulle bli tokiga om MP-ledningen gick med på att införa någon hemlig avlyssning av medborgarna.

Nu har miljöpartiets Kaplan fått avgå som IT-minister och Åsa Romson har avgått som vice statsminister. Då kommer helt plötsligt ett förslag från regeringen. Jag är väldigt misstänkt att det finns ett samband mellan dessa händelser.

Rent historiskt har nog alla former av hemlig avlyssning missbrukats eller används felaktigt hur mycket man än hävdar att det är rättssäkert. Frågan är bara i hur stor utsträckning. Om vi som befolkning går med på detta, och infrastrukturen för att utföra dessa hemliga avlyssningar byggs upp, så är det nog inte lika lätt att avveckla den. Detta även om det visar sig om 10 år att vårt parlamentariska läge förändrats och att vi då har ett seminazistiskt parti i regeringen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.