Hjälp! Hur blir man en vegan?

Publicerad av

Vi har under en längre tid för sökt ställa om våra liv för att leva i mer samklang med naturen. En stor anledning till detta är att vi vill att det skall finnas en framtid för våra barn och barnbarn. Vi källsorterar, har bara en bil, har egna höns och försöker handla ekologiskt.

Igår så vi dock en film som heter “Cowspiracy”. Där argumenterade dom att vårt köttätande var ett betydligt större miljöproblem än vad hela transportsektorn var. Jag höll på att sätta min korvmacka i halsen. Det visade sig att flera av miljöorganisationerna fick ekonomiska bidrag av livsmedelsindustrin så dom vågade inte, av ekonomiska skäl, driva den frågan så hårt.

I min värld så har veganer varit magra, arga unga kvinnor från Stockholm som hävdat att även små möss har samma rättigheter som människor. Ett argument som inte fungerat så bra på en man från Norrland. Särskilt inte om dom kompletterar beteendet med att bränna upp en korvkiosk och kalla oss köttätare för kannibaler.

På senare år har det dock faktiskt verkat som att dom lyckats övertala även några normala människor. Oftast kvinnor men numera även män. Jag har som fått för mig att det då har handlat om figuren och rädslan för att bli tjock. Även män kan faktiskt drabbas av den fåfängan. Självklart har jag vetat att kor släpper ut lite metangas men några kofisar kan väl ändå inte ställa till med problem?

Nu står programledaren i denna “Cowspiracy” och hävdar att produkter från djurhållning är värre för miljön än hela transportsektorn tillsammans. Han hänvisade till FN rapporter som jag aldrig hört talas om så jag kände onekligen en viss tvivel. Man skall inte lita på allt man ser på TV.

Jag gick dock till datorn och började googla. DRA MIG BAKLÄNGES. Det stämde faktiskt. På grund av att växlingen mellan foder/kött är så låg så skapar vårt köttätande helt enorma miljöproblem. Visst skall man äta ekologiskt men helt uppenbart är det absolut viktigaste att sluta äta kött och mejeriprodukter. Vi måste helt enkelt få ner mängden tamboskap i världen för att fixa miljöproblemen. Jag kände paniken rinna över mig.

Jag vet inte ens hur man lagar till vegitarisk mat!

För mig är kött, fågel och fisk grunden för allt vår familj äter. Hur skall vi kunna fixa detta? Sallad är för kaniner. Kaniner är för mig. Jag laddade ner en FN rapport om detta och började läsa. Som jag förstod den så är det enda sättet att ha miljömässigt rimlig produktion av kött är om vi inte behöver odla upp mark för att ge dom foder. Så skogskor och vildsvin då? Det kändes lite trösterikt att det borde gå ha köttdjur trots allt. Men då insåg jag att denna produktion skulle bli så låg att köttet skulle kosta astronomiska summor. Dom som har mest pengar skulle helt enkelt kunna bjuda mest för köttet.

Jag är ingen rik man så hur än man vrider och vänder på det så kanske det är lika bra att börja gå över till vegetarisk kost. Men hur gör man? Man kan väl ändå inte göra korv av broccoli?. Vi måste helt enkelt successivt dra ner på mängden kött och mejeri som vi har i vår mat. Det kommer förmodligen att ta några år innan vi är nere på en rimlig nivå. Jag inser även att jag har en del pluggande att göra så att maten vi serverar blir god, nyttig och trevlig. Jag får försöka påminna mig själv att varje resa börjar med ett steg.

3 kommenrarer

 1. Det kommer låta klyschigt, men av egen erfarenhet säger jag ”skynda långsamt”. Vi har varit veggisar (dock inte veganer ännu) i 2-3år och vi kämpar fortfarande. Det finns idag mycket substitut, så du kan säkert hitta dig en icke-korv, som smakar korv! Vårt största hinder har dock varit att undvika GMO-produkter. Mycket vegetariskt är gjort på soja, och vi äter helst inte det. Men även där finns det alternativ. Det enklaste är egentligen att hitta några recept som ni tycker om, och börja där. Sen utökar man nästan automatiskt.

  Finns det en vilja så finns det ett sätt! Men hör av er om ni råkar gå vilse i vego-djungeln 🙂 (Blir för övrigt jätteglad av att höra detta!)

  1. Jag måste plugga på…. MASSOR. Skall försöka ta någon kväll och läsa igenom vegetariska kokböcker. Sedan är det bara att börja testa sig fram. Jag inser dock redan nu att bröd kommer att spela en större roll i kosten framöver.

   Fasiken… Fransmännen har klarat sig i flera tusen år på bröd och vin 🙂

 2. Bra! Det är precis så här man önskar att resten av världen ska få upp ögonen för hur det vi äter påverkar vår miljö och det djurplågeri vi bidrar till.
  Själv är jag vegetarian sedan fyra år och vegan sedan några veckor. Att bli vegetarian var relativt enkelt. Vegan kräver mer. Det handlar mycket om vilja och motivation. Kämpa på. Det finns många bra veganalternativ. Att gå tillbaka existerar inte när man tänker på anledningen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.