Hur känner ni angående svält? Är ni för eller emot?

Publicerad av

Frågan kanske låter korkad men den är faktiskt befogad?

Rent generellt är nog alla människor emot svält. Det är en fråga som berör och upprör. Tyvärr är det många som tror att svält är någonting som inte går att utrota. Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorgan FAO saknar närmare 1 miljard människor dom nödvändigaste livsmedlen.

Utöver den nuvarande matbristen gör den ökande befolkningen att vi måste öka vår livsmedelsproduktion med 50 % fram till 2030 enligt FN.

Ett av problemen vi står inför är att den globala uppvärmningen skapar torka på vissa marker och översvämning på vissa. Att lösa detta är självklart viktigt för att utrota svält men vårt ekonomiska system sätter käppar i hjulen för att lösa problemet.

Den globala uppvärmningen är ett resultat av vårt konsumtionssamhälle som hela tiden fodrar ekonomisk tillväxt. Vi måste ge upp konsumtionssamhället för att lösa problemet med global uppvärmning. Om vi löser miljöproblemet minskar problemen med torka och översvämningar

Vårt nuvarande ekonomiska system kräver “brist”. Om vi har ett oändlig tillgång av någonting så blir priset noll. Om vi har överskott på mat så faller priset på mat. När priset på mat faller så vill inte företag investera i jordbruk eftersom att det då blir en “dålig affär”.

Mat ingår idag som en del av globala handeln med värdepapper. Det innebär att börshandlare kan köpa upp matproduktion och välja inte sälja den bara för att driva upp värdet på sin aktieportfölj. Dom kan även välja att överösa ett land med jordbruksprodukter vilket gör att priserna faller och dom små jordbruken går i konkurs och blir då billiga att köpa upp.

Vi skulle i Sverige kunna producera väldigt mycket mer mat än vad vi idag gör men det räknas som en dålig affär. Enligt SCBs siffror är idag endast 7,6 % av Sveriges areal jordbruksmark. 1945 var den 9,66 % trots att befolkningen var betydligt lägre.

När det gäller vattenbristen finns idag teknik för ganska avancerade avsaltningsanläggningar men samma sak gäller där. Med dagen ekonomiska system räknas det som “en dålig affär”.

Kontentan av det hela blir att vi inte kan bli av med svält med nuvarande ekonomiska system. Det är helt enkelt omöjligt eftersom att systemet inte är konstruerat för att göra det. Snarare tvärt om. System är skapat för att hela tiden upprätthålla en brist för att skapa efterfrågan.

Om det nu är så att ni svarade att ni är emot svält måste ni nu ställa er frågan: Hur viktigt är det för er att utrota svält?

Om ni tycker det är viktigt bör ni göra val som siktar på att vårt ekonomiska system görs om. Ni måste kanske inse att konsumtionssamhället vi har idag inte kan överleva. Ni kanske borde börja påverka världen att införa ett nytt ekonomiskt system som är konstruerat att lösa dom problem som står inför istället för att stödja ett som skapar problem.

Markanvändning i Sverige (pdf)

3 kommenrarer

 1. ”Om vi har ett oändlig tillgång av någonting så blir priset noll. Om vi har överskott på mat så faller priset på mat. När priset på mat faller så vill inte företag investera i jordbruk eftersom att det då blir en “dålig affär”.

  Vad är priset på vatten i Stockholm, i Sverige? Praktisk tagit noll för privatpersoner. Annars ville vi inte bara skylla toaletten med världens bästa dricksvatten. Och ända finns det företag som gör en vinst på att sälja vatten i flaskor till 10-20 gångar priset på kranvatten.

  Vänligen förklara detta utifrån dit syn på ekonomi.

  1. Det säger väl mer om svensk utbildning än något annat 🙂 Skämt åsido. Att vi idag betalar för vatten styrker väl bara det hela. Vi måste hela tiden konsumera. ”Allting går att sälja med en mördande reklam. Kom och köp konserverad gröt”.

 2. Problemet har inget med det ekonomiska systemet att göra, och det är jättelätt att ändra det om folk verkligen skulle vara beredda att ändra sina egna liv. Men så länge folk klagar på kommersialism via sin nya telefon så är det lätt att förstå att lite kommer att förändras.
  Så hjälp folk att satsa pengar på projekt som är bra istället för att uppmana folk att förstöra och skylla ifrån sig.
  Folket har makten!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.