Hur skall vårt framtida boende se ut?

Publicerad av

Jag har varit ute på svenska miljöinstitutets hemsida och fyllt i uppgifterna för mitt klimatkonto. Jag fick resultatet 4 ton i CO2 utsläpp. Utöver dessa 4 ton kunde jag även läsa att min del av dom offentliga utsläppen var 2 ton. Så mitt klimatpåverkan skulle då vara 6 ton.

Mina utsläpp fördelas som följer:

Offentliga utsläpp 2 ton
Bostad 1,8 ton
Resor 0,7 ton
Mat 1,2 ton
Konsumtion 0,4 ton

Enligt deras hemsida ligger medelsvenskens utsläpp på 8 ton och för att nå hållbar utveckling måste vi ner till intervallet 0,7-1,5 ton per capita och år, beroende på källa.

Låt oss säga att vi skall ner till 1,5 ton så räknar jag iallafall med den högre siffran. Redan med dom offentliga utsläppen är dessa 1,5 ton passerade. Det enda jag egentligen kan göra åt dom utsläppen är att rösta på ett grön parti som verkligen vill göra någonting åt detta problem. Men då måste det först finnas ett parti som verkligen vill ta tag i problemet på allvar.

Men redan med vårt boende har vi passerat gränsen. Jag var faktiskt lite förvånad över att den siffran blev så hög med tanke på att vi eldar med ved stor del av året. Vi bor förvisso i Norrland och det är säkert enklare att hålla ner den siffran i t ex Skåne. Men det är bara att inse att antalet m² i boendeyta är av stor vikt om man skall få ner utsläppen för boende.

Men säg att vi skulle bo mindre. Att vi bygger en ny typ av bostäder där compact living blir riktlinjen. Då borde vi få ner den siffran rejält. Men säg att vi bygger hus som är 60 m² för fyra personer och hus på 30 m² för ensamstående i områden med gemensamma servicebyggnader. Skulle kommuner ge byggnadslov för sådant? Skulle det ens vara möjligt enligt svensk byggnorm och skulle människor vilja bo på det sättet?

Om vi skall ha en chans att nå ner till 1,5 ton totala utsläpp så kan vi iallafall inte fortsätta att bygga hus på 150 m² för fyra personer eller ännu värre… 150 m² för två personer. Skulle vi dessutom bo mindre så skulle vi inte behöva köpa så mycket prylar för att fylla huset eller anlita städtjänst för att orka städa huset. Sen skulle det vara ett stort bonus om huset konstruerades så att det var möjligt att kallställa huset dom gånger man inte är hemma.

Jag kan förstå om det känns främmande för många att leva på det sättet eftersom att vi vant oss vid en viss typ av standard. Men om den standarden gör det omöjligt för oss att klara miljön så kanske vi även bör diskutera vilken standard som faktiskt är möjlig. Det… eller helt skita i alltihop och istället säga åt våra barn och barnbarn att bita ihop för det kommer att bli tufft för dom framöver.

Skulle det inte vara vettigt om stat och kommun uppmuntrade enklare och mindre typer av boende? Kanske till och med göra det väldigt ekonomiskt fördelaktigt att välja den typen av boende. Vad tycker ni?

En kommentar

  1. Tänk om det är så att klimatgashypotesen har högst begränsad påverkan på temperaturen på jorden, kanske inte mer än en grad och att det är atmosfärens tjocklek som bestämmer temperaturen på jorden. Tänk om det är så att den temperaturhöjning som uppmätts på norra halvklotet, främst beror på civilisering av mark, dvs att människan förändrat markytan från grön växtlighet till öken och att denna effekt, som är känd från Urban heat islands, gör att energin i solljuset istället för att avdunsta vatten från växterna, nu värmer upp luften och höjer temperaturen på jorden och att detta är orsaken till den ökande temperaturen.
    Tänk om det är så, att det är naturens syfte med människan att hon ska göra fossilt kol tillgängligt för liv genom att utvinna det fossila kolet och förlänga tiden med liv på jorden – som annars skulle dö ut på grund av kolbrist om ett par hundra miljoner år. Tänk om det är så, att förutsättningen för att mänskligheten ska kunna åstadkomma tillgängliggörandet av fossilt kol för liv, är att hon byter livs moderativa logik mot en maximativ logik och att detta logikskifte över tid leder till den högt civiliserade människans undergång – men inte nödvändigtvis den mänskliga arten. Tänk om det är så att vi i västvärlden nått tillväxtens gräns och att den högt civiliserade människan därför står på randen till civilisationens kollaps och att klimatgashypotesens implementering i samhället är tuvan som stjälper den civiliserade människans vagn.

    Tänk om det är så.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.