Hur skall vi förhålla oss till Spanien efter munkavlelagen

Publicerad av

Den 1:a Juli trädde den mycket omtalade ”munkavlelagen” i kraft i Spanien. Regerigspartiet som införde detta heter Partido Popular och haft egen majoritet i båda kammrarna. Lagen kallas naturligtvis inte för munkavlelagen av regeringspartiet utan har fått det mer polerade namnet ”medborgarskyddslagen”.

Problemet är dock att lagen faktiskt sätter munkavle på sin egen befolkning. Man har satt otroligt höga bötesbelopp på demonstrationer och protester. Att man har böter på demonstrationer låter kanske inte så hemskt. Men låt oss nu titta på bötesbeloppen.

spain-379535_1280

Sprida foto av poliser vid en demonstration: upp till 30 000 Euro
Delta i en demonstration i närheten av parlamentet: upp till 600 000 Euro
Förolämpa en polis: upp till 600 Euro
Bränna den spanska flaggan: Upp till 30 000 Euro.

Tydligen är det så att dessa bötesbelopp inte utdöms av en domstol utan av polisen. Man kan naturligtvis överklaga men en polismans ord vinner då över en medborgares. Om man förlorar i domstolen får man även betala alla domstolskostnader.

Att denna lag de facto gjort Spanien till en polisstat är väl knappast en underdrift. Dessa lagar är helt enkelt till för att skrämma medborgarna till att inte protestera. Spanien har dessutom en historia som knappast gör mig mindre orolig av denna utveckling.

Den intressanta frågan är om en medlem i EU skall få stifta lagar som så kraftigt begränsar medborgarnas demokratiska rättigheter. Borde inte EU protestera högljutt över dessa lagar? Tydligen inte eftersom att dom inte fått stopp på detta. Själv kommer jag att försöka undvika spanska produkter tills dess att dessa antidemokratiska lagar avskaffats. EU behöver inte en stat som inte respekterar demokratin.

Läs mer på The guardian.

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.