Hur skulle Sverige agera om vi var i samma situation som Iran?

Publicerad av

USA tar ett beslut att ”svälta ut” Iran. Man beslutar att sätta sanktioner mot Iran. Syftet med sanktionerna är att göra levnadsförhållandena så svåra att landets befolkning gör uppror mot sina egna ledare. Sanktionerna är så strikta att dom även gäller övriga världens privata företag och sanktionerna backas upp med världens starkaste militär.

Sen kapar en allierad, på amerikansk begäran, en iransk oljetanker med anklagelsen att den avser att bryta sanktionerna som är satta mot en tredje nation… Syrien. Även det en nation som USA drivit fram sanktioner emot.

Det är väldigt lätt att känna sympati med Iran i detta fall och det är knappast förvånande att dom väljer att kapa en oljetanker även dom. Vad annat kan dom göra? Men hur skall denna spiral mot öppet krig få ett slut? USA verkar för närvarande verkligen leva upp till Trumps motto ”America first”. Detta helt utan hänsyn till några som helst andra nationer. Iran har alternativet att kasta sig på rygg och ge USA allt dom önskar eller att sätta sig till motvärn. Hur skulle vi i Sverige agera om t ex Ryssland agerade mot oss som USA idag gör mot Iran?

Det känns verkligen som att USA är mobbaren på skolgården som stjäl andra barns lunchpengar och som vi vet kommer mobbande barn av den typen att fortsätta att göra så tills dess att någon går mellan och stoppar dom. Men vilka nationer törs säga emot USA? Så här långt verkar det bara vara de som blir direkt drabbade samtidigt som resten av världssamfundet tyst skruvar på sig och tittar ner i marken. Mod, moral och etik verkar inte längre vara ett krav hos dagens politiker. Även om jag inte är socialdemokrat kan detta verkligen få mig att sakna Palme ibland.

En kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.