Hur vill Jan Björklund att världen skall se ut?

Publicerad av

Ryssland provocerar Ukraina, krigstrumman ljuder i många områden, flyktingarna stormar in i Europa samtidigt som dom europeiska länderna bygger stängsel med taggtråd. Mellanöstern brinner, vi förgiftar vår egen planet och det finns politiska krafter som vill öka segregationen.

Är så här vi vill att världen skall se ut?

Calais
Flyktingläger i Calais

Jag har svårt att se att någon vill att det skall se ut som jag nämner ovan. SVT rapporterar idag att Jan Björklund vill avreglera hyresmarknaden. Han vill ha fri hyressättning, mjuka upp strandskyddet och ge sämre möjligheter att överklaga byggbeslut. Vad skulle bli effekten av detta? Svaret är enkelt. Dom som har mest pengar skulle bo nära stranden i attraktiva områden samtidigt som dom mindre bemedlade skulle bo i områden med låg hyra (icke attraktiva områden). Vi skulle även kunna använda ord som getto och slum.

Man behöver inte fundera länge innan man ser höga stängsel med taggtråd i finare områden. Allt för att hålla bort “allmogen”. Tycker ni att jag överdriver? Se hur det ser ut i USA. Inhägnande områden med privata vaktbolag för att hålla borta fattiga. Ni kan nu även ta en titt på Calais i Frankrike eller på gränsen till Makedonien.

Är det så här Jan Björklund vill att världen skall se ut?

Jag varken tror eller hoppas det. Varför kommer då så här IDIOTISKA förslag från våra politiker. Jag tror att det är så enkelt att pengar styr världen. Påhittade pengar med ett fiktivt värde förvisso. Men dom styr ändå. Vi som människor är livrädda att någon annan skall få ta del av den microskopiskt lilla andel, som vi tror är, vår andel av våra gemensamma resurser. Därför kan man locka väljare genom att få dom att tro att just dom är utvalda att få bo i dom områden som blir så dyra att dom inte måste se den misär som faktiskt sprider sig i Sverige i samma takt som dom ekonomiska ojämligheterna.

Vi ger lösa katter både mat och värme om dom står och tigger utanför vårt fönster men människor som flyr låter vi ligga hungriga i regnet bakom det taggtrådsstängsel vi satt upp för att hålla dom ute. Allt för att vi är rädda att våra gemensamma resurser inte skall räcka till oss alla. Det stora problemet är att många av oss tror att pengar = resurser. Där måste vi tänka om. Människor är en mycket större resurs än papper med tryck på.

Jag tror att vi alla kan bättre än så här. Vårt ekonomiska system drar fram det absolut värsta hos oss själva. Det tragiska är att många tror att vårt ekonomiska system är en naturlag. Det är den inte. Vi lever i ett demokratiskt land. Vi kan välja ledare som ser till att vi gör om systemet från grunden. Vi har nämligen inte brist på gemensamma resurser.  Vissa av oss har bara lite ont om pengar.

Jag är övertygad att vi som medborgare kan bättre än så här. Vi vill nog alla leva i en bättre värld. Är det inte dags att vi alla börjar fundera på hur ett nytt ekonomisk system kan se ut och agera därefter.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.