I monopol är iallafall reglerna rättvisa

Publicerad av

Det är nu några år sedan jag beslutade mig för att engagera mig i samhällsutvecklingen. Problemen i samhället hopade sig och jag insåg att vår generation skulle lämna över en sämre värld till våra barn än den vi ärvt av våra föräldrar.

Jag kände att det minsta jag kunde göra var att offra några procent av min tid för att faktiskt försöka påverka min omgivning så att vi kunde bygga en bättre värld. Jag har verkligen läst på och försökt hitta vad det är som skapar dom problem vi har.

En av dom saker jag har insett är att vissa problem skapar andra problem. Därför är dessa problem viktigare än andra. T ex fick jag lära mig en hel driva av våra problem lösas med mer resurser. Kort sagt var anledningen till att dom var olösta att vi inte hade råd. Men då ställer jag mig frågan: Varför har vi inte råd?

Resursen som saknades var ofta personal. Jag fann det lite konstigt eftersom att vi har så gott om arbetslösa. Jag måste då dra slutsatsen att resursen finns men det fanns inte nog med “pengar” att betala dom.

Jag blev upplyst av villiga borgare att vi hade “slösat bort” våra skattemedel på annat. “Då är det väl bara att börja spara” tänker jag och börjar kolla i den frågan. När man då kollar upp var man kan spara in så visar det sig att ingen ville spara. Varken höger eller vänster. Vårt samhälle är nämligen uppbyggt på konsumtion. Det stat, kommun och privatperson konsumerar adderas upp till vårt BNP. Om vi sparar så sjunker den magiska “tillväxten”.

Jag började då försöka sortera mina upptäkter:

  1. Vi måste spara för att ha råd med viktiga saker som skola, vård och omsorg.
  2. Vi kan inte spara för då sjunker tillväxten och våra intäkter.
  3. Om vi anställer en massa folk som gör dessa jobb så ökar tillväxten
  4. Om vi anställer en massa folk som gör dessa jobb så tar pengarna slut

Jag insåg ganska fort att det inte kan vara lätt att vara finansminister. En stor utgift som jag hade tänkt att vi skulle kunna spara in på var lånekostnader. Vem vill vara skyldig? Vem vill betala ränta? Inte jag iallafall. Därför borde det väl ändå vara bra om vi slapp den kostnaden.

Döm av min förvåning när efter många timmars sökande insåg att varje krona som finns ute i samhället är kopplat till en skuld. Pengar skapas genom att staten och, av någon för mig helt oförklarlig anledning, av privata banker trycker en färgglad skuldsedel om kallas obligation. Ni hörde rätt. Privata banker har delegerats rätten att själva trycka pengar. Men även dessa pengar är kopplade till en skuld.  Resultatet av detta är att om vi amorterade av alla våra skulder skulle det inte finnas kvar några pengar i samhället.

Det får följande uppställning:

  1. Vi bör amortera av så mycket lån som möjligt för att spara pengar
  2. Om vi amorterar av alla lån finns inga pengar kvar

Om vi alla satte oss ned och spelade monopol men vi använde dom regler som finns i vårt samhälle idag så skulle nog alla vilja vara banken. Eftersom att dom skapar pengarna så måste alla andra spelare låna sina pengar från banken. Sedan kan dom övriga spelarna slåss om dom cirkulerande monopolpengarna. När en av dessa spelare hade alla pengarna trodde han förmodligen att han hade vunnit men då satt fortfarande banken på alla skuldsedlarna. Vem vill spela när banken alltid vinner?

Nu känner jag att jag börjar bli lite upprörd. Med denna typ av logik är det omöjligt att lösa några problem. Jag börjar fundera varför inte folket har klagat för att lösa denna omöjliga uppställning. Efter ett tag så inser jag att folket nog inte är upplysta om att detta system omöjliggör några vettiga förändringar. Jag börjar då skriva om detta på min blogg och i sociala medier.

Döm av min förvåning när jag möts av ett hårdnackat försvar av detta system. Detta inte av dom som gynnas av systemet utan av dom som drabbas av det. Trots att jag själv tror på en liten stat blir jag kallad kommunist eller tok-vänster av en del människor. Jag vet inte hur många gånger jag fått höra att det är omöjligt att ändra detta. När jag då frågar om vi inte lever i en demokrati så får jag höra att “Jojo men du måste leva i verkligheten”. Av detta måste jag anta att dessa människor menar att vi inte lever i en demokrati eftersom att det strider mot “verkligheten”.

För att lösa problemen med vård, skola, bostäder, miljö mm, måste vi göra om grundreglerna i samhället. Det är ingen naturlag som gör att det ser ut som det gör idag. Det är vi medborgare som, genom vår likgiltighet, tillåtit det att bli så här. Vi måste ha ett nytt ekonomiskt system och vi måste förändra vår syn på oss själva och det samhälle vi lever i.

En kommentar

  1. Din liknelse är riktig… INGEN skulle delta i ”spelet” om de kände till hur pengar skapas/trollas fram ur tomma intet, hur Fractional Reserve Banking (FRB) fungerar/lurar oss alla och hur stor makt banksystemen har när de manipulerar hög- och lågkonjunktur och styr tillväxten…

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.