I vilken värld vill du att dina barn och barnbarn skall växa upp?

Publicerad av

Allt eftersom att världens produktion blir mer och mer effektiv borde vi som världens medborgare glädjas. I och med att mer varor och tjänster kan produceras med färre arbetare borde rimligen hela världens välstånd öka. I och med att välståndet ökar borde det ge oss mer tid att ägna oss åt andra saker som vetenskap, konst och kultur. Historiskt sett brukar imperier mätas just med dessa parametrar. Vi borde inte ha en massa krig eftersom att produkterna finns i större överflöd.

Se er omkring. Vad är det som händer i världen just nu? Konflikterna ökar. Många unga står utan anställning. Kostnader för fasta tillgångar såsom boende ökar kraftigt vilket leder till att unga måste skuldsätta sig rejält bara för att kunna flytta hemifrån. Hoppet om en bättre framtid verkar försvinna i samma takt som produktionen effektiviseras. Varför?

Som jag ser det finns det bara en anledning. Det ekonomiska system som vi har idag ställer till det. Vi har idag ett system som är byggt för att gynna ett väldigt litet fåtal av världens befolkning. Om man följer kedjan så kommer man alltid tillbaka till bankerna. Anledningen är att det är dom som kontrollerar dagens ekonomiska system. Systemet kräver hela tiden mer lån för att fungera. Detta på grund av att pengar skapas genom skuld. Om vi inte hela tiden skuldsätter oss mer för varje år så havererar systemet.

Många hävdar idag att vi inte har någon inflation. Detta är fel. Inflation mäts genom att följa priserna på vissa varor och tjänster. Dessa priser står still eller går, till största del, ner på grund av produktionseffektiviseringar. Det skapar deflation vilket leder till att människor inte behöver låna så mycket. Eftersom att systemet inte klara deflation måste vi tillföra mer pengar till systemet på ett annat sätt. Detta har skett genom att räntorna faller vilket ska locka folk att låna mer. I Sverige har vi numera negativ ränta. Allt för att få oss att låna mer. Om vi lånar mer skapas mer pengar.

Detta har dock inte hjälpt. Det som har hänt är istället att inflationen har flyttat till värdepapper och fasta tillgångar såsom fastigheter. Detta driver upp priserna på just dessa saker som inte syns i inflationssiffrorna.

Jag har länge argumenterat för att vi måste skapa ett nytt mer humant system. Jag har försökt få människor att förstå hur vårt nuvarande ekonomiska system faktiskt fungerar. Tyvärr måste jag säga att jag numera börjar vara ganska luttrad. Jag vet inte varför inte fler orkar bry sig om detta? Är det för att dom är för distraherade av Facebook och Netflix eller är det för att dom känner att det är hopplöst att försöka ändra en så stor sak? Så länge som vi lever i en demokrati så är det inte omöjligt att ändra detta. Vi har chansen att ändra detta vid varje val.

Medborgarna skuldsätter sig för att driva upp priser på värdepapper och fastigheter.

Under dessa förutsättningar är det inte så konstigt att unga känner att framtidshoppet försvinner och att dom istället söker sig till organisationer som lockar med någon annan framtid än den dom ser framför sig just nu. Det är nog därför polariseringen växer hela tiden. Hatet och misstänksamheten ökar och empatin försvinner. Är detta den framtid ni vill ha för era barn och barnbarn?

Är det inte dags att införa ett helt nytt ekonomisk system som inte livnär sig på att skuldsätta medborgarna? Är det inte dags att se till att människor kan leva i trygghet och med framtidstro.

En film om hur pengar skapas

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.