Inför ett allmänt studiebidrag som går att leva på

Publicerad av

Inom politik är det arbetslinjen som härskar. En majoritet av politikerna verkar anse att jobbskapande är det absolut viktigast i samhället. Därför är det kanske inte så konstigt att samhället ser ut som det gör idag med diverse stödåtgärder för att hålla arbetslösheten stången. Tyvärr har det visat sig att politikerna kraftigt överskattar effekten av alla dessa stödåtgärder. Det visar en rapport från riksrevisionen.

Ibland får jag även känslan att politiker inte ryggar för ändringar i arbetsmarknaden som skapar byråkrati och ineffektivitet. Ty även sådant skapar ju jobb. Program som RUT och ROT kostar samhället massor av pengar men det har visat sig att dessa pengar framför allt går till höginkomsttagare. Arbetsförmedlingen kostar också staten massor av pengar.

Så varför inte avskaffa RUT och ROT, lägga ner arbetsförmedlingen och avskaffa alla hittepå jobb. Sen inför vi ett allmänt studiebidrag som går att leva på. Sen inför vi successivt en fast sjukpenning som är samma belopp som studiebidraget. Dom som vill ha mer i sjukpenning får väl teckna en privat sjukförsäkring. Alla som sedan inte har ett jobb har då möjlighet till både utbildning och inkomst. Kompetensen i landet kommer att stiga och på så vis förbättrar vi vår konkurrenskraft. Politikerna kan sedan sluta lägga ner tid på att ”skapa jobb”. Att ”skapa” jobb antyder ju ändå att jobbet inte efterfrågades från början eftersom att det måste skapas. Med all den tid som då frigörs för politikerna skulle det kanske vara möjligt att dom kunde börja fundera på viktigare saker… som klimatet.

Ett räkneexempel:

Vi är ca 10 miljoner medborgare i Sverige. 57 % av dom är i arbetsför ålder. Det betyder 5,7 miljoner människor. Ponera att en sådan reform gör att 15 % av dessa 5,7 miljoner kommer att studera istället för arbeta och att vi ger dom ett studiebidrag på 13 000 kr. Det skulle betyda att 855 000 personer skulle få 13 000 kr. Det skulle bli 11,11 miljarder kr x 12.

2015 kostade RUT och ROT 23 miljarder
Arbetsförmedlingen (exklusive löner och drift) 79,6 miljarder
A-kassa: 12,2 miljarder
Studiebidrag: 19,6 miljarder
Socialbidrag (ekonomisk bistånd): 10,5 miljarder

 

2 kommenrarer

  1. Eftersom det grovt sett skulle bli totalt 133 miljarder per år och Rut och Rot kostar 23 miljarder så återstår att finansiera 110 miljarder varje år.
    Vi måste nog använda min modell med avgiftsbelagt innehav av pengar för att få det att gå runt. Då skulle alla få en basinkomst stor nog att leva av och priserna sjunka c:a 30 %. Allt finansierat,

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.