Jag kan fixa problemet med arbetslösheten

Publicerad av

angle-grinder-429757_640På SVT kan vi idag läsa att ”Full sysselsättning” är ett tomt löfte eftersom att alliansen och sossarna har kommit överens om att följa en ekonomisk teori som kallas jämviktsarbetslöshet. Detta är bara ytterligare en sak att lägga till den ”hittepå” ekonomi som vi idag har i världen.

Ville vi verkligen bli av med arbetslösheten skulle det vara jätteenkelt. Det är bara att sätta en gigantisk skatt på maskiner och en låg skatt på arbete. På så vis skulle varje vägbygge behöva MASSOR av människor med var sin spade. Om man dessutom tog bort all trygghet i våra system så att människor faktiskt svalt ihjäl om dom inte arbetade så skulle arbetslösheten snabbt vara nere på noll.

Nu är det väl ingen (hopps jag) som vill bo i ett sådant samhälle 🙂

Ni kanske tycker att man inte kan resonera enligt ovan eftersom att man då ställer sig i vägen för marknadskrafterna? Men vad är det vi gör idag? Vi ändrar hela tiden villkoren för marknadskrafterna genom olika skattesatser för utvalda branscher samt bidrag för vissa produkter. Vi sätter lagar som klart påverkar vad som kan tillverkas eller inte. Detta sker hela tiden. Helt uppenbart kan man även över blocken bestämma att 7 % är en rimlig arbetslöshet. Marknadskrafterna är redan satta ur spel. Det vi har idag ÄR en påhittad ekonomi.

Vi kunde för några dagar sedan läsa om Electrolux som var inblandad i en mångmiljardaffär. Experterna var nöjda och trodde att vi skulle se fler sådana affärer i framtiden eftersom att det låg i linje med dagens ekonomi. Det ingen verkar fundera över är att dessa affärer är till för att man skall kunna ha samordningsvinster samt större automatiserade fabriker. Kort sagt ökad produktion med färre anställda.

Jobben försvinner i rasande takt på grund av vår globala effektivisering vilket egentligen är bra. Problemet med denna utveckling är att färre och färre behövs i produktionen men dom behövs som konsumenter. Att då med en dåres envishet klamra sig fast vid ett ekonomiskt system dom har sina rötter i 1700-talet är bara vansinnigt. Vi måste, som medborgare,  sluta bry oss om allt tjafs och dom floskler som politikerna talar om och istället verkligen arbeta för att få ett modernt ekonomiskt system som är anpassat för den utveckling vi har framför oss.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.