Julian Assange måste ses som en politisk fånge

Publicerad av

Julian Assange har suttit på Ecuadors ambassad i London snart 3 år. Under den här tiden har Storbritannien haft polisbevakning utanför ambassaden för att se till att han inte flyr. Detta trots att Assange inte är dömd för något brott. Denna bevakning har hittills kostat ofattbara 126 miljoner. Det faktum att Storbritannien lägger ut dessa ofantliga pengar på att bevaka en person som officiellt bara vägrat inställa sig till ett förhör visar att Julian Assanges misstankar, om att han faktiskt i slutändan riskerar att utlämnas till USA, är befogade. I USA riskerar han att dom låser in honom och kastar bort nyckeln. USA har tidigare visat att misshagliga personer helt förlorar sina rättigheter. Som exempel kan nämnas Manning och Snowden.

Sveriges del i detta är svårt veta men efter att man lämnade ut två egyptier till CIA på Bromma flygplats 2001, trots att dom visste att dom skulle utsättas för tortyr, misstänker jag att deras händer inte är rena. Det trista är mina misstankar att Sverige faktiskt skulle lämna ut Assange till USA om han kom hit. Utöver det finns det faktiskt en risk att han inte ens kommer till Sverige eftersom att Storbritannien kanske lämnar över honom till USA före dom lämnar honom till Sverige. Därför måste Julian Assange ses som en politisk fånge. Det tragikomiska i detta är att om han är politiskt fånge så har han rätt till politisk asyl i Sverige.

Som svensk skäms jag över att min land har någon del i detta överhuvudtaget. Det vore nämligen så enkelt för den svenske åklagaren att åka till Storbritannien och förhöra honom på plats. Med tanke på dom 126 miljonerna detta hittills har kostat vore det betydligt billigare för Storbritannien. Om åklagaren åker ekonomiklass kanske dom till och med delar kostnaden för flygbiljetten. På så vis behöver inte svenska åklagarämbetet stå för hela den kostnaden.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.