Kan dom avhoppade miljöpartisterna vara en vändpunkt i svensk politik?

Publicerad av

Miljöpartiet har under många år varit den gröna rösten i svensk politik. Under den förra mandatperioden genomförde dock partiet en omsvängning där man prioriterade regeringsmakten över sin egen ideologi. MP är inte ensamma om denna strategi vilket vi med tydlighet kan se i det sätt som Socialdemokraterna kastat sig på rygg i årets överenskommelse med C, MP och L.

Men denna strategi har ett pris. Priset är medlemmar och väljares förakt. En förakt som riskerar att gynna partier som SD. Att Carl Schlyter, Annika Lillemets och Valter Mutt nu väljer att lämna Miljöpartiet är även det ett pris som Miljöpartiet valt att betala.

Frågan är om detta kommer att gynna grön politik?
Initialt kommer det att bleka den gröna färgen inom MP. Risken är uppenbar att MP inte kommer in i riksdagen vid nästa val men om dessa tre väljer att stödja en ny röd/grön rörelse, som verkligen tar folket på allvar, så kan det även vara en vändpunkt i svensk politik. Vi kanske kan få en verkligt demokratisk rörelse som i första hand tar hand om hela Sveriges befolkning utan att ställa grupper mot varandra. En rörelse som föredrar samverkanskraft över konkurrenskraft.

Om detta sker kanske vi inte skall sörja att MP faller ur riksdagen utan istället glädjas över att en ny stark human kraft kommit till svensk politik. Om MP sjunker djupare ned i dyn så ger det kanske kraft för andra gröna krafter att gro.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.