Kan konflikten i Syrien utvecklas till världskrig? Frågan kvarstår.

Publicerad av

I februari 2018 skrev jag ett inlägg som hade rubriken ”Kan konflikten i Syrien utvecklas till världskrig?”. En hel del har hänt sedan dess och vi kan helt uppenbart se att USA är den stora förloraren tillsammans med dess allierad i Europa. Frågan är om USA kommer att agera som ett sårat lejon eller om dom kommer att acceptera den nya geopolitiska verkligheten.

När jag skrev inlägget 2018 så trodde jag faktiskt att institutionerna i USA skulle kunna håll Trump i schack och att den utrikespolitiska politiken inte skulle förändras allt för mycket. Men där tänkte jag fel. För en dryg vecka sedan gjorde Trump en uppgörelse med Erdogan, som är Turkiets ledare, och tog bort USA:s styrkor från norra Syrien och gav därmed ”grönt ljus” för Erdogan att anfalla kurderna i norra Syrien. Kurderna var då allierad med USA i den regionen. Erdogan har sedan länge velat gå in i norra Syrien eftersom att han ser de kurdiska styrkorna som terrorister. Trumps beslut tog alla på sängen. Kurderna, Militären, USA:s utrikesdepartement, republikaner och demokrater var helt ovetande om denna förändring av deras utrikespolitik i Mellanöstern.

Konsekvenserna av detta drag är gigantiska. För det första kommer det att vara en riktig uppförsbacke för USA att återfå något förtroende hos sina allierade i framtiden. Denna stora förändring kommer att gynna Iran, Assadregimen i Syrien, Turkiet men framför allt Ryssland. De som borde vara oroliga är Saudiarabien och Israel. Kan Israel verkligen räkna med stöd från USA i framtiden? Saudiarabien verkar dock ha insett situationen och hade Putin där på statsbesök med en stor delegation denna månad.

Kurderna är naturligtvis de stora förlorarna. Turkiet vilade verkligen inte på hanen när USA drog sig tillbaka. Dom gick in snabbt och kraftfullt. Detta startade stora flyktingströmmar och mycket lidande vilket tvingade kurderna att snabbt söka nya allierade. Ryssland hjälpte då kurderna att förhandla fram en allians med Assadregimen i Syrien som omedelbart påbörjade truppförflyttningar till norra Syrien. I och med det dog nog drömmen om ett fritt Kurdistan för kurderna eftersom att Assad inte heller vill ha något fritt Kurdistan.

Effekterna för Europa kommer att bli stora. Dom europeiska länderna är allierade med USA men Ryssland är nu den stormakt som dominerar i Mellanöstern. Turkiet har stärkt sin position och även om EU stoppar vapenleveranser så kommer det nog inte att räcka för att göra någon större skillnad. Erdogan har även hotat att om EU lägger sig i så kommer han att öppna gränserna för miljontals flyktingar att söka asyl i Europa. En utveckling som nog skrämmer EU:s ledare rätt rejält. Som grädde på moset har kurderna hållit över 10 000 IS-krigare fångna i läger i Syrien. Läger som dom inte längre kan försvara. Många har redan rymt och IS har nu fått en gyllene chans att återuppbygga sin organisation.

Men vad kommer att hända nu? Trump verkar ha insett att han gjort en rejäl tabbe. Till och med hans egna är rejält upprörda. Därför försöker han nu visa sig stark genom att införa ekonomiska sanktioner mot Turkiet. Av vad jag sett rör det sig om frysta konton för tre ministrar i Erdogans regering. Erdogan verkade inte bry sig överhuvudtaget om detta utan istället fick vi veta att USA har en massa kärnvapen som är stationerade i…. TURKIET! Jag tror nog att Erdogan ser det som en ganska bra förhandlingsbricka om USA bråkar allt för mycket. Turkiet är dessutom med i NATO. Skulle USA anfalla en Natomedlem? Enligt Natos stadgar skall väl dom andra Natoländerna då försvara Turkiet? Skulle då resten av NATO gå i krig med USA? Knappast!

Man skulle kunna se detta som USA imperium håller på att krackelera. Internationellt bortkollrad, interna motsättningar i landet och med en president som verkar ha någon slags personlighetsstörning. Jag kan inte låta bli att fundera på vad som händer om trycket på Trump ökar i USA. Tänk om hans väljarbas börjar undra om verkligen är en stark ledare? Om den typen av misstro börjar dyka upp medialt är det inte alls omöjligt att han vill visa sig stark och att han då skickar ett eller ett par hangarfartyg till Medelhavet.

Turkiet, Assadregimen och Ryssland vill nog inte ge upp sin position. Turkiet har dessutom köpt det ryska luftvärnssystemet S-400 som gör det väldigt osäkert för varje amerikanskt flygplan som närmar sig Turkiet.

Som jag ser det så kvarstår frågan. Kan konflikten i Syrien utvecklas till världskrig? Jag hoppas verkligen att Trump blir avsatt denna gång och att USA snabbt kan tillsätta lite kompetent folk i sitt utrikesdepartement. Allt för mycket står på spel, inte bara för USA, utan för hela världen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.