Kan konflikten i Syrien utvecklas till världskrig?

Publicerad av

Konflikterna i Syrien fortsätter att utvecklas. Nyligen var det strider mellan syrisk militär och USA-stödda grupper. Israel har gjort flygattacker inne på syrisk territorium och Syrien har skjutit ner ett Israeliskt jaktplan. Turkiet, Israel och USA vill alla få kontrollen över Syrien. Och jag gissar att dom gärna drar in Iran, mer direkt, i striderna. Det skulle ge USA och Israel en anledning att anfalla Iran. Som jag ser det har det varit en våt dröm i USA under väldigt lång tid.

Den intressanta frågan är hur Ryssland så kommer att agera. Dom kom faktiskt till Syriens räddning. Skulle dom även komma till Irans räddning? Skulle detta kunna utvecklas till en konflikt där amerikanska eller Israeliska styrkor (samma sak) ställdes mot ryska styrkor? Hur skulle då Turkiet agera? Vi ser här grogrunden till någonting som skulle kunna utvecklas till ett världskrig. Ett krig som, i grund och botten, inte handlar om ideologi utan om makt över naturtillgångar och geopolitiska frågor.

Sveriges radio har rapporterat lite grann om vad som händer där just nu men av någon anledning händer detta just när OS invigs vilket gör att nyheter om det som händer just nu dränks av skidlöpare som åker väldigt fort. Av någon anledning för det mina tankar till FRA diskussionen i riksdagen. Den debatten togs när det var en, för väldigt många människor, viktigt fotbollsmatch som spelades.

Det skulle kanske vara läge för oss medborgare att lyfta blicken från OS spektaklets hypnotiserande skådespel och att vi kastade ett getöga på vad som sker i Syrien just nu.

4 kommenrarer

  1. Det ska mycket till innan denna konflikt utvecklas till en allvarlig världskris och ännu mer innan det blir ett världskrig.

    Sedan får svenska journalister spekulera hur mycket de vill för att sälja lösnummer eller för att bedriva en särskild politisk agenda.

    Jag tror inte att USA:s eller Rysslands ledare är redo att riskera ett världskrig för Syrien eller Iran. Det ska betydligt mer till än så.

    I båda dessa länder är man mer än väl medveten om att ett världskrig innebär slutet för båda nationerna.

  2. Oavsett hur kriget utvecklas är det helt oförsvarligt att världen bryr sig så lite. Det är väldigt svårt för mig personligen att försonas med att alla bara sitter och tittar på och låter det fortgå.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.