Kan verkligen Sverige vara allierad med Trumps twittertummar?

Publicerad av

Trumps twittrande i helgen verkar ha befäst den breda klyfta som finns i USA. Twittren gällde kongresskvinnorna Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Ilhan Omar och Ayanna Pressley. I Söndags antydde Trump att dessa kvinnor inte var födda i USA och skrev: ”they go back and help fix the totally broken and crime infested places from which they came.” Hans uttalanden var inte bara varit rasistiska utan även kvinnofientliga. Trumps kvinnosyn är känd sedan tidigare och den borde få varenda kvinna i världen att vilja bryta tummarna av honom. Att sedan antyda att dessa kvinnor inte är riktiga amerikaner, och be dom lämna landet, är ganska otäckt då tre av dessa kvinnor är födda i USA och en av dom flyttade till USA när hon var åtta år. Alla är amerikanska medborgare. Men allt detta verkar inte inte spela någon som helst roll när Trump får kli i twittertummarna.

Att han är emot invandring blir också lite humor med tanke på att hans familj, precis som alla vita i USA, faktiskt själva invandrat till USA. Oftast av ekonomiska skäl. Så en gång var Trumps egen familj ekonomiska flyktingar från Kallstadt i Tyskland. Som ett litet kuriosa kan även nämnas att familjenamnet ursprungligen var ”Drumpf” vilket betyder trumpet. Lite passande med tanke på hur han basunerar ut sitt budskap.

När jag läser John Blakes analys på CNN så fyller det mig med en stor oro. Det är helt uppenbart att USA är ett delat land och just nu är det Trump som styr skutan. Han gör det helt i enlighet med den del av USA som till och med får Sverigedemokraternas främlingsfientliga retorik att blekna.

Trump vill upprätthålla USAs stormaktsstatus till varje pris. Med våld om så krävs. När man ser på hans provokativa politik i Mellanöstern och direkt provocerande attityd mot Iran så borde det få var människa att verkligen oroa sig över vad han faktiskt är kapabel till. Han har gång efter annan tagit beslut och gjort uttalanden som bara kan förklaras med att han är en riktigt otäck människa och ledare. Eller så är han galen. Som jag ser det finns bara dessa två alternativ.

Sverige är numera hårt knutna till USA. Inte bara när det gäller diplomatiskt och ekonomiskt samarbete utan även när det gäller militärt samarbete. Det är inte bara högersidan i svensk politik som bundit oss vid denna offerpålen utan även Socialdemokraterna och Miljöpartiet har dragit sitt strå till stacken för att knyta oss till Trump. Många i Sverige kanske känner att det inte är Trump vi samarbetar med utan det andra USA. Det snälla USA. Detta är dock en riskfylld inställning som kan sluta i katastrof. Det finns nämligen ingen garanti att Trump skulle förlora nästa val. USAs befolkning har valt Trump och det finns en risk att dom väljer honom igen. Ett land, där det finns en risk att dom demokratiskt väljer en ledare som Trump, är inte ett land som Sverige bör alliera sig så hårt med.

Vi har många svenska partier som gladeligen göder vår ”ryss-skräck” för att därmed skrämma Sveriges befolkning till att acceptera ett närmare samarbete med USA. Men som utvecklingen nu är i USA så undrar jag om det inte är dags att dessa agitatorer tar sig en rejäl funderare om det kloka i den saken. Vill ni verkligen knyta Sverige hårdare till Trumps USA? För om västvärlden inte väljer att ta avstånd så kommer Trump kommer fortsättningsvis att sätta tonen på debatten. Och den retorik han använder kommer bara att leda till elände, inte bara i USA, utan i hela världen.

En kommentar

  1. Ja, inte gör det mig något att Trump knäpper de där små vänsterextremisterna på näsan. De verkar ju inte vara de mest sympatiska människorna där borta. Extremister som driver terroristagenda.

    Vad gäller Trump så verkar han faktiskt vara betydligt vettigare än samtliga politiker i det dårhus som den svenska riksdagen är.

    Utrikespolitiskt hävdar jag att det framtida självständiga Norrland ska vara neutralt och alliansfritt och sträva efter goda relationer med alla länder. Där ingår goda relationer med både USA och Ryssland.

    Vad knäppskallarna i kolonialmaktens riksdag gör är deras ensak. Det mesta blir ändå bara tokigt.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.