Katalonien och demokratins villkor

Publicerad av

Spansk polis har, på order av Madrid, med våld krossat demokratin i Spanien. Det går inte att använda mildare ord. När en stat skickar ut sin polis, för att hindra ett fredligt val med våld, så har man ingen respekt för demokrati eller sina medborgare.

Att Spaniens styrande hävdar att valet är mot grundlagen lämnar mig personligen helt kall. Att ha en grundlag som förhindrar människor att fredlig rösta om självständighet är nämligen rent ut sagt fånigt. Demokrati är nämligen inte perfekt. Demokrati kan rättfärdiga 51 % av en befolkning att förtrycka resterande 49 %. Visst kan vi låtsas att det är demokrati och lagligt men det är ändå moraliskt förkastligt och vi kan väl ändå inte rättfärdiga förtyck i demokratins namn inom en geografisk gräns som dragits genom erövring. Tänk er själv om Sverige blir erövrad av Danmark och sedan hävdar Danmark att svenskarna inte får rösta om självständighet eftersom att det strider mot dansk grundlag.

Spanien är ett EU-land. EUs ledande politiker har inte gått ut till demokratins försvar. Inte ens Wallström har gjort det. Hon har fördömt våldet och sagt ”Parterna måste hitta en väg tillbaka till dialog” men jag har inte hört ett ljud, från ledande EU-polltiker, om att en region skall ha rätt att rösta om sin egen framtid.  Det skulle nämligen göra det svårt för flera nationer inom EU att fortsätta profitera på vissa av sina regioner.

Dagens nationer är historiska reliker som oftast har bildats genom våld och erövring. Därefter har nationsgränser dragits helt utan hänsyn till dom medborgare som drabbas av dessa gränsdragningar. Har vi inte lärt oss någonting av historien? En nation kan inte hållas samman genom våld mot den egna befolkningen. Det slutar aldrig väl.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.