KI spår sämre tider. Vi behöver reformera vårt ekonomiska system

Publicerad av

euro-78446_1920Enligt konjunkturinstitutets senaste rapport saknas det 120 miljarder om vi vill bibehålla nuvarande välfärd. Jag antar att denna information inte glädjer något parti med tanke på att vi är i valtider. Detta är en tid när alla partier spyr ut ”one liners” och lovar vitt och brett om både ditt och datt.

I princip hela världen har legat i lågkonjunktur sedan 2009 och har inte lyckats klösa sig upp ur det avgrundshålet. Sverige har klarat sig relativt bra så här långt men nu börjar även våra reserver ta slut. Nu kan man välja att skylla detta på dom rika, facket, patriarkatet eller invandrarna beroende på vilket parti man nu sympatiserar med. Av någon anledning måste nämligen alla partier hitta sin nemesis att skylla alla världens olyckor på.

Jag tror dock att problemet är något helt annat. Någonting som egentligen är positivt. Vi har blivit väldigt effektiva. Vi behöver inte så mycket folk i produktionen längre. Våra moderna fabriker spottar ut produkter utan att egentligen behöva så mycket arbetskraft.

Vårt ekonomiska system har dock sitt upphov i 1700- talet och på den tiden ansåg man att produktionen ALDRIG skulle komma ikapp behovet. Sedan dess har dessutom systemet utvecklats till någonting otäckt som måste kollapsa p.g.a. av sin egen felkonstruktion. Kort sagt kommer vi inte att komma ur detta problem om vi inte gör om det ekonomiska systemet. Egentligen borde hela systemet göras om men det tror jag är omöjligt. Som jag ser det måste man göra förändringar inom vårt nuvarande system.

Just nu ser jag bara en lösning på detta och det är att arbeta på en ekonomisk modell som baseras på medborgarlön. Det skulle vara underbart om alla partier kunde slå sina kloka huvuden ihop och tillsammans jobba mot en sådan lösning. Då skulle vi kanske även kunna lösa en hel driva andra frågor samtidigt.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.