Kommer Carl Schlyter att starta ett nytt politiskt parti?

Publicerad av

Igår publicerade ETC en intervju med Carl Schlyter som är en av dom riksdagsledamöter som inte kommer att kandidera för Miljöpartiet 2018. I den intervjun berättade Carl bl a om förskjutningen på höger-/vänsterskalan som skett de senaste decennierna och om hans syn på bankernas privilegierade ställning. Men det som var mer intressant var den antydan om vad Carl själv skall göra framöver. Om man läser mellan raderna kan man, utan att vara alltför fantasifull, misstänka att det är ett nytt parti på gång. Ett parti som vill driva dom systemkritiska frågorna som idag inte ens existerar i den politiska debatten på riksdagsnivå.

Att Carl eventuellt startar ett nytt parti verkar vara en sak som oroar inom Miljöpartiet vilket jag personligen inte kan förstå. Men när jag delade Carls intervju på facebookgruppen “Gröna nätsupportrar” så blev inlägget raderat och jag utslängd från gruppen. Jag själv har dock svårt att se varför dagens Miljöparti skall oroa sig för huruvida Carl väljer att starta ett nytt parti. Dom flesta gröna som stödjer Carls politik har nog redan lämnat partiet och tillhör den gröna massa som idag känner sig partilösa. Så ur grön synvinkel så skulle den politiska styrkan öka om Carl valde att köra igång.

Nu verkar inte Carl vilja starta något parti som har ordet “grönt” i namnet. Men med tanke på den politik han beskriver i intervjun så verkar det självklart att politiken han vill driva har en klart grön touch. Kanske är det så enkelt att han anser att varunamnet “grönt” har blivit så misshandlat dom sista åren att han inte vill använda det. För min egen del får han kalla ett eventuellt nytt parti för grönt, gult eller gräddiskärt så länge partiet driver dom frågor som han beskriver i intervjun.

Frågan är nu: Hur många vågar öppet stödja Carl om han väljer att starta ett nytt parti? Jag kommer definitivt att göra det. Men det kommer nog att vara en uppförsbacke eftersom att ett parti som vill driva systemkritiska frågor inte bara kommer att motarbetas av dom traditionella partierna från höger. Socialdemokraterna, och Vänsterpartiet kommer nog, även dom, att motarbeta ett sådant parti. Detta av rädsla för att förlora röster. För inom dessa partier finns det nog ganska många som stödjer en mer systemkritisk linje. Och trots att jag inte tror att Miljöpartiet kommer att tappa så många väljare till ett eventuellt nytt parti så tror jag att även dom kommer att streta emot.

På frågan när han tror vi får se ett parti med verkligt inflytande bedriva arbetskritik svarar han: “Senast 2022”. Om det skall finnas ett politiskt systemkritiskt parti med inflytande innan 2022 så tycker jag personligen att han skyndsamt bör sparka igång. Ur marknadsföringssynpunkt så skadar det nog inte att ett eventuellt nytt parti existerar redan före 2018. Sedan har man fyra år på sig att bygga upp partiet så att man kan delta med full kraft i riksdagsvalet 2022. Dessutom finns det ett EU-val 2019 som också måste vara intressant. Ett systemkritiskt parti skulle verkligen behövas inom EU.

Sen vill jag som en personlig not säga till Carl att det finns gott om folk som kommer att stödja dig. Tankeverkets slogan är “Varje förändring börjar med en tanke” men har du inte tänkt klar snart? Det är dags för att ta nästa steg och börja agera.

En kommentar

 1. Carl S. torde enligt mening vara den person som med sin erfarenhet i bl.a. de ”gröna” frågorna vara rätt person för att start ett parti som verk-
  ligen kan respekteras! Hans långa bakgrund och erfarenheter inom po-litiken i övrigt skulle var ett friskt inslag i en politisk miljö som under de senaste åren knappast kunnat tas på allvar! Vad gäller idag är läget
  ju tyvärr ganska låst eftersom MP satt sig i knät på S och därmed be-gränsat sin rörelsefrihet! Låt vara att inom MP det finns de som säger sig företräda miljön men de kommer ju till korta i den uppkomna situa-tionen!
  En av de mest angelägna frågorna måste vara hur vi vill att vår miljö
  skall kunna skyddas! Det är ju ganska uppenbart att om inte miljöfrå-gorna tas på allvar och miljöförnekarna fortsatt får härja ganska fritt så
  kommer konsekvenserna att bli kännbara!
  Så Carl – gör slag i saken och ge oss väljare ett grönt alternativ med även en bredd inom politiken i övrigt att rösta på!

  Thor Ahlstrand

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.