Konsekvenserna av att rädda vår miljö

Publicerad av

Vi är alla överens om att rädda miljön eftersom att mänsklighetens överlevnad ligger i vågskålen. Detta är så pass viktigt att alla världens länder träffades i Paris och kom överens om att vi inte ska låta medeltemperaturen stiga med än 1,5 grader. Till och med USA var med på tåget denna gång.

Att överföra detta i verklighet verkar dock vara svårt. Merparten av allmänheten verkar inte riktigt förstå vad det faktiskt innebär. Vi måste nämligen, helt säkert, ändra vissa saker.

  • Vi måste äta mindre kött. Visst kan vi ändra produktionen av kött så att den blir bättre men inte alls i den utsträckning så att vi kan fortsätta äta kött i den mängd som vi gör idag.
  • Vi måste köra mindre bil och åka mer kollektivt. Vi måste resa mindre. Nöjes resorna med flyg runt om i världen måste minska drastiskt.
  • Vi kan inte konsumera på det sätt vi gör idag. Nöjesshopping efter krimskrams måste ta slut. Vi måste bo mindre och dom saker vi ändå köper måste ha mycket längre livslängd och vara möjliga att laga.

Utöver att vi måste minska mängden växthusgaser måste vi även sluta fylla jorden med plaster, kemikalier och kärnavfall. Annars kommer vi att drabbas av andra farliga miljörelaterade katastrofer.

Om man nu tittar på hur kommuner och stater agerar så märks det väldigt lite att dom jobbar utifrån dessa tre punkter. Anledningen är förmodligen enkel. Ingen politiker törs säga till allmogen att det är så här det måste bli.

Om man t ex tittar i min egen region så jobbar fortfarande min kommun mer att öka handeln i centrum. Man jobbar med förtätning av staden och bygger parkeringshus. Allt för att inte centrumhandeln skall minska. Man jobbar hårt för att hålla uppe flygtrafiken för att inte förlora flygplatsen istället för att stänga den och verkligen satsa på tågtrafik.

Vår egen statsminister talar om ökad tillväxt och jobbskapande istället för att tala om vad vi faktiskt måste göra för att nå miljömålet och sedan se till att vi har resurser nog för att komma dit.

Konsekvensen av beslutet att rädda vår miljö är faktiskt att vi måste ha ett helt nytt samhällssystem med ett helt nytt ekonomiskt system. Är det inte dags att politikerna tar bladet från munnen och faktiskt talar om för folket att vi måste tänka om och sedan komma med konstruktiva förslag om hur ett nytt grönt samhälle skall se ut.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.