Konsumtionssamhällets skadliga effekter

Publicerad av

Politiker är duktiga att tala om laddstolpar och el-bilar så att dom får det att framstå som att om vi bara använder el-bilar så kommer miljöproblemet att lösa sig. Eller att om vi bara tankar flygplanen med biobränsle så är det OK att flyga till Thailand varje år. Få nämner dom miljökonsekvenser som själva produktionen får. Få nämner att själva konsumtionen i sig är ett miljöproblem. Ingen talar om att rikedom som används till överkonsumtion är skadligt för miljön.

Som medborgare vill nog dom flesta ha så hög lön som möjligt och vem drömmer inte om att bli rik? Men vad skall man göra med sin rikedom om man inte kan köpa någonting för pengarna? Så då hamnar vi i ett dilemma. Vi har ett samhällssystem där pengar är vårt primära belöningssystem men egentligen bör vi bara använda dom till det som inte skadar miljön.

Det finns en stor beröringsskräck när det kommer till samtal om konsumtionssamhället och dess skadliga effekter. Eftersom att produktionseffektiviteten fördubblats sedan sjuttiotalet, kanske vi skall börja tala om att arbeta mindre istället för att öka konsumtionen. Vi kanske skall fördela resurserna i samhället så att vi inte måste ”skapa jobb” som egentligen inte förbättrar samhället. Om vi gör det istället för att hela tiden konsumera mer så kommer vi kanske att kunna göra en synbar skillnad på miljön och samtidigt ge oss själva ett hälsosammare liv.

Vi kanske skall nöja oss med att producera sådant som vi behöver istället för att producera saker bara för att hålla uppe tillväxten. Tänk om alla partier vågade tala om detta? Jag är övertygad om att dom är fullt medvetna om denna problematik. Det kanske är dags att vi alla börjar fundera på om det samhälle och det ekonomiska system vi har idag verkligen är den rätta vägen för att skapa en jämställd, lycklig och fredlig värld?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.