Krisen kommer, så mycket vet vi!

Publicerad av

Ni kanske tycker att rubriken låter dramatisk. Det kan bero på att den är det. Nu bör ni dock veta att denna rubrik är ingenting som jag själv suttit och snickrat ihop för att skrämma skiten ur alla husköpare i storstadsregionerna. Det är faktiskt ett citat från en publikation av professor Lars Jonung och doktor Fredrik NG Andersson är verksamma vid Ekonomihögskolan vid Lunds Universitet.

Den senast månaden har vår riksbankschef och vår finansminster gått och varnat för hur otäck vår bubbla faktiskt är. Till det lägger vi nu en ekonomiprofessor och en doktor i ekonomi. Dessa ekonomer säger rakt ut att det höga priset på bostäder beror på att vi hög tillgång på lån.

Dom berättar även att anledningen till att det ser ut som det gör beror till stor del på avregleringen av finansmarknaden på 80- talet och att banksektorn har blivit så stor att den har NEGATIVA effekter på samhällsekonomin.

Utöver detta påpekar dom att riksbanken inte har så stor makt att göra någonting åt det sedan vi blivit en del av ett internationellt finansiellt system. Dom varnar även för att bubblan kan brista av minsta lilla sak. T ex en räntehöjning i USA eller ett beslutat amorteringskrav.

Deras slutsats är att vi måste sluta finansiera vår inköp med lån. Men “försiktigt” så att bubblan inte brister. Deras slutsats verkar dock vara helt i motsats till deras citat. Jag misstänker, att inte ens dom själva, tror att det är möjligt.

Med tanke på att denna lånefinansierade värdeökning på tillgångar (framförallt fastigheter och börsen) helt uppenbart är skadlig för samhällsekonomin borde väl den politiska debatten handla mer om detta. Pga av detta kan vi t ex inte bygga bostäder eftersom att då skulle bostadspriserna falla. Vi kan inte införa regleringar på finansmarknaden för då skulle börsen falla. Svenska folket har kort sagt en laddad pistol mot huvudet som riskerar att gå av om vi gör minsta sak för att rätta dom fel som finns i det ekonomiska systemet.

Är det inte dags att vi slutar fokusera på effekterna av det systemfel och istället fixade till orsaken. Vi tar helt enkelt smällen nu och fixar till felen. Är det inte bättre att göra det innan bubblan blivit ännu större. Det är dags att vi inför ett helt nytt ekonomiskt system som är modernt och hållbart innan vi råkar ut för samma sak som Grekland.

SVD om detta

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.