Lantisar har ett elefantminne

Publicerad av

BatraDen absolut mest underbara groda en politiker någonsin hävt ur sig är faktiskt Anna Kinberg Batras ”Stockholmare är smartare än lantisar”. Inte för att jag har någon aning om huruvida skolväsendet är bättre eller sämre i Stockholm. Skulle det visa sig att så är fallet så borde hela Sverige (inkl Stockholm) skämmas och skyndsamt avsätta medel för att förbättra utbildningen för lantisar.

Det underbart humoristiska i det hela är den tragikomiska verklighet som ligger bakom uttalandet. Det är nog väldigt många inom det parti som hon representerar som anser att människor från Lidingö är bättre än människor från Malå. Det är bara ingen som faktiskt säger det i TV.

När jag först hörde detta uttalande sa jag att den där kvinnan just begick politiskt självmord och kommer aldrig mer att synas till i rikspolitiken. Nu ett antal år senare är hon gruppledare för moderaterna. Hur gick det till?

Självklart gick hon ut och bad om ursäkt. Hon har senare sagt att det var ett grovt skämt. Detta är för mig naturligtvis bara bortförklaringar. Självklart anser hon att Stockholmare är smartare än lantisar. Hon har dock nu lärt sig att sådant säger man bara i slutna rum fyllt med likasinnade. Enda gången jag skulle kunna överväga att godta henne i rikspolitiken igen var om hon faktiskt bosatte sig i Malå permanent.

Dock vill jag informera människor med dessa åsikter att vi lantisar kanske inte är lika smarta som Stockholmare men vi har ett elefantminne när det gäller personer som ser ner på oss. Därför kommer vi att hålla detta videoklipp levande för evigt.

2 kommenrarer

  1. För det första vill jag säga att om man som politiker från Stockholm ställer sig i TV och säger att ”Stockholmare är smartare än lantisar” så är väl det bevis nog för att hon hade fel.

   Mitt argument för mitt inlägg baseras på att det inte är så lätt att ändra en invand inställning. T ex om man sedan barnsben fått höra att skatter är av ondo. Så ändrar man inte den inställning bara genom att säga att man skämtade. Man måste förmodligen byta miljö, till ett ställe där skatter är någonting positivt, under en lång tid för att ändra den grundinställningen.

   Jag vill även klargöra att inlägget inte är kritik mot moderaterna. Detta är kritik mot henne personligen. Jag är klart orolig att hon inte innerst inne ändrat inställning. Det enda som ändrats är att hon lärt sig att man inte säger sådant offentligt. Jag vill inte ha henne som statsminister och moderaterna har många andra att välja bland. Om hon skall vara statsminister tycker jag att hon bör skaffa sig ett annat perspektiv som förmodligen tar en del tid att skaffa.

   Det är inte heller så att jag säger att lantisar är smartare än Stockholmare. Men om man skall vara SVERIGES statsminister måste man känna och respektera alla delar av landet.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.