Litar ni på stresstesterna av banker?

Publicerad av

EU:s banktillsynsmyndighet EBA har nyligen presenterat resultatet av Europeiska bankers stresstester. Rent generellt målar dom upp en positiv bild av stabiliteten för Europeiska banker. Dom svenska bankerna hamnar i topp när det gäller stabilitet.

Det finns dock några saker som gnager mig när man läser om dessa stresstester. För det första så finns det ingen ”standard” för vilket resultat som krävs. Det finns inget ”godkänt” resultat. I den senaste stresstesten var det egentligen bara en bank som fick kraftig kritik. Det var italienska Monte dei Paschi di Siena. Dock var ett räddningspaket för denna bank ordnat just innan stresstestet presenterades.

Detta räddningspaket kom från andra banker och det är inte svårt att börja misstänka att dom andra bankerna inte ville ha någon oro på bankmarknaden. Jag känner att jag måste förtydliga detta…. Flera banker med JP Morgan i spetsen tar över väldigt dåliga lån (förluster). Det är knappast företagsekonomiskt vettigt. Det verkar kort sagt vara värt en förlustaffär på många miljarder att hindra denna banks undergång. Varför?

Min slutsats är att banksystemet är så bräckligt att övriga banker inte kan tillåta Monte dei Paschi di Siena att gå i konkurs. Vad jag har sett i stresstesterna så verkar dom inte alls ta upp dominoeffekten som visade så förödande när Lehman Brothers gick omkull.

Sedan kommer den helt psykologiska problematiken. Skulle dom verkligen våga säga att banksystemet är instabilt. Knappast. Det skulle utösa en kris med oöverskådliga effekter. Betänk att vår egen finansinspektion mörkade det faktum att Nordea hade/har en kapitalbrist på 50-80 miljarder. Vad skulle hända om Svenska folket verkligen slutade lita på sina banker?

Jag kan ärligt säga att jag inte alls litar på stresstesterna. Jag ser dom mer som en pamflett som skickas ut med jämna mellanrum för att lugna folket. Är det inte dags att Svenska staten övertar rätten att skapa pengar från bankerna helt. Vi kan göra om skattekontot till ett ”bankkonto”. Tillåt transaktioner mellan människor och företags skattekonton och koppla betalkort till skattekontot. Efter det kan bankerna bara låna ut pengar som dom faktiskt har och då är dom inte längre så skadliga för samhället.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.