Lorentz Tovatt visar vad som är problemet med dagens MP

Publicerad av

Lorentz Tovatt, riksdagsledamot och tidigare språkrör för Grön Ungdom, har skrivit en artikel på DN Debatt. Hans inlägg i debatten är ett svar på Birger Schlaugs artikel där Birger ger sin syn på dom strategiska misstag som MP har gjort.

När jag läser dom idéer som Lorentz framför så tycker dock jag att dessa snarare styrker den kritik som Birger framfört dom senaste åren.

En stor del av den interna kritik som funnits inom MP har handlat om att MP, sakta men säkert, har släppt sina ideal och börjat förändras till något annat än vad grundarna hade tänkt sig när partiet bildades. Då partiet bildades var demokrati, fred och miljö frågor som starkt förankrade.

Lorentz hävdar att MP, under sin tid i regeringen, har förskjutit miljödebatten och att det är p g a Miljöpartiet som andra partier har börjat tala om miljöfrågorna. Som jag ser det har Miljöpartiet förvisso drivit en del viktiga miljöfrågor men dom har även undvikt vissa verkligt viktiga frågorna för miljön. Dom frågor som måste upp för debatt om man vill ha någon trovärdighet som miljöparti. Bland dessa frågor finns t ex konsumtionssamhällets skadliga effekter för miljön och samhället. I stället har flera ledande miljöpartister aktivt jobbat för t ex CETA-avtalet som borde räknas som totalt oförenligt med en grön ideologi.

Lorentz antyder även att interna kritiker, som påpekat Mps ideologiska förfall, har orsakat det låga valresultatet. Hans lösning på det problemet visar dock precis hur rätt kritikerna har haft. Han vill nämligen att MP lättare skall kunna utesluta medlemmar. Han skriver som följer:

”Listor inför kommande val kommer behöva granskas mycket hårdare och partiet kommer behöva utveckla metoder för att lättare utesluta medlemmar.”

Detta uttalande är faktiskt ett förtäckt hot mot alla Miljöpartister som överväger att ifrågasätta dagens MP-ledning. Denna inställning till hur man tystar kritiker som vill följa den gröna ideologin känns faktiskt lite skrämmande.

I texten säger han att han vill ha mer ideologisk debatt men tydligen bara för att locka väljare. Inte för att driva just den politiken. Han skriver bl a:

”Man vinner sällan val på att ställa såhär svåra frågor, men man skapar ett nav av idéer som genom sin aktivitet håller rörelsen vid liv. Och det är nog så viktigt för att partier ska må bra. Här behöver Miljöpartiet fundera igenom hur man kan stötta idédebatt inom partiet och i partiets närhet.”

Jag kan bara tolka det som att han ser det som viktigt för locka gratisarbetande valarbetare som kan locka väljare samtidigt som han sitter i riksdagen, lyfter lön och totalt struntar i den ideologi som lockat dessa oavlönade valarbetare. Om dessa skulle framföra kritik så vill han, på ett enkelt sätt, kunna utesluta dom.

Jag måste säga att hela Lorentz debattinlägg borde vara en väckarklocka för alla ombud som åker på Miljöpartiets nästa kongress.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.