Malena visar vägen i opinionen

Publicerad av

Vi kan inte leva kvar i dagens konsumtionssamhälle om vi någonsin skall klara målen i Parisavtalet. Eftersom att så stor del av våra utsläpp är kopplade till konsumtionen så måste vi inse att vårt samhällssystem måste förändras. Det betyder inte att vi måste bo i grottor och leva på rötter som vissa politiker hävdar när dom vill såga miljörörelsen. Det betyder dock att vi som medborgare måste hitta andra sätt att uppvisa vår status än att köpa den nyaste mobiltelefonen varje år trots att den vi redan har faktiskt fungerar. Vi kanske måste vänja oss vid att färsk exotiskt frukt inte flygs in från hela världen året om. Vi kanske måste vänja oss med att hyra en fritidsbåt istället för att vi alla skall äga var sin och vi kanske inte kan följa klädmodets allt snabbare växlingar.  Vi måste hitta andra sätt att må bättre än att ständigt förnya oss genom konsumtion.

Vi är alla barn av vår tid och många kanske ser det som förfärande om samhället skulle utvecklas åt det hållet men vad har vi egentligen för alternativ? Våra CO2 utsläpp har fortsatt att öka trots att miljöbudgeten ökat under mandatperioden. Om det är så att man tror på klimatforskningens rön om globala uppvärmningens konsekvenser så är denna förändring av samhället ett ringa pris för att undvika den globala uppvärmningens konsekvenser.

Men för att kunna göra denna samhällsförändring måste folket vilja ha den. Det måste finnas opinion och ett parlamentariskt alternativ för att kunna genomföra denna förändring. Det finns idag många som börjat tala om den förändringen och opinion har börjat byggas. Men var finns det parlamentariska alternativet som kan samla den skara som opinionen byggt? Alliansen verkar minst sagt ovillig. Socialdemokraterna agerar idag som ett alliansparti, Vänsterpartiet verkar ha fastnat i arbetslinjen och Miljöpartiet har tappat bollen i dess iver att kompromissa bort miljöfrågor bara för att få sitta i dom fina rummen. Det är inte hållbart att det parti som faktiskt borde driva dessa frågor agerar på det sätt dom gjort och då är det nog inte konstigt att dom bara får 3,8 % i senaste SIFO-mätningen.

Det kanske behövs någonting nytt. Ett parti som inte fastnar i det politiska spelet. Ett parti som talar om dessa samhällsförändringar och som har en idé om vad som faktiskt måste göras i samhället för att säkra framtiden för våra barn. För att göra det behövs det människor som kan engagera och entusiasmera människor. Det behövs personer som Carl Schlyter, Valter Mutt, Annika Lillemets och Malena Ernamn. Av allting jag läst som Malena skrivit så blir jag glad över att det finns människor som hon som, trots att det förmodligen påverkar hennes karriär, faktiskt vågar gå ut och förmedla en obekväm sanning. Vi kanske skall hoppas att Malena gör en politisk karriär i framtiden. Läs gärna Malenas artikel om konsumtionssamhället och dess konsekvenser i ETC

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.