Med hat bygger vi inte en bättre värld

Publicerad av

Retoriken i samhället har verkligen förändrats senaste decenniet. Hatet har sakta men säkert smugit sig in i hjärtat på det svenska folket. Förmodligen finns det flera faktorer som spelat in i denna gradvisa förändring av vårt sinne. Politikers retorik, medias vilja att hellre spegla konflikter än samförstånd, den anonymisering som social medier erbjuder och att vissa grupper har insett att dom kan kapitalisera på ett höjt tonläge i debatten.

Trump hotar med att förinta Nordkorea och Nordkorea hotar med att förinta Sydkorea och alltför få politiker går ut och fördömer dom båda. Liberaler hatar kommunister, kommunister hatar nazister och nazister hatar nästan alla som inte är som dom. Och folket väljer sida istället för att be dom alla att dämpa tonläget.

Självklart finns det olika idéer om hur samhället skall byggas och olika grupperingar kommer att motarbeta varandra eftersom att dom ogillar den andre partens mål med samhället. Men hat måste inte vara en ingrediens för att göra det. Hat föder rädsla. Hat och rädsla är en mycket dålig byggsten om vi skall bygga ett bra samhälle.

Här måste vi alla ta ett ansvar. Politiker, media och folket. Jag tror det är mycket dumt att göda känslor som vi alla, innerst inne, vet skapar ett otäckt klimat i samhället. Vi kan aldrig bygga ett gott samhälle baserat på hat och rädsla.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.