Media skriker varg och terrorvarningarna blir själva terrorn

Publicerad av

Efter attackerna, mot bl a World Trade Center i USA 2001, har USA haft en tendens att med jämna mellanrum höja och sänka nivån på sina terrorvarningar. Dessa varningar basunerades sedan ut i media vilket ledde till en konstant skräck för terrorister.

Detta ledde i sin tur att USA kunde införa ganska hemska lagar när det gäller övervakning av sin egen befolkning. Det är ingen överdrift att säga att dessa lagar skulle ha varit svåra att genomföra utan denna inbyggda skräck hos medborgarna. I Sverige, på den tiden, var det många som tyckte att amerikanska folket var hysteriska som tillät så stora inskränkningar på sin personliga frihet bara för att någon sa “hemliga bevis”.

Nu har samma fenomen kommit till Sverige. Meningen med en säkerhetspolis är att dom skall kunna jobba i det tysta för att medborgarna skall kunna känna sig säkra. Ändå ser vi dom nu med jämna mellanrum i media.

Det är inte länge sedan vi hade en av Sveriges största polisjakter. Då skrämde SÄPO upp oss rejält när dom gick ut med bild på Moder Mothanna Magid och varnade allmänheten för hans potentiella kommande terroristbrott. Det visade sig att han var oskyldig och satt på ett flyktingboende i Boliden. Men trots hans oskuld ökade rädslan bland allmänheten. Många tänkte nog att “nästa gång är det kanske på riktigt”.

Dom senaste dagarna har media dragit igång igen. Det är stora löp i tidningarna som kör nya terroristknäck som toppnyhet med stora skrämande rubriker. “Terrorexperter” uttalar sig om hur länge dom vetat hur nära vi är ett stort terrordåd. För övrigt förstår jag inte varför vi kallar dom “experter” med tanke på hur ofta dom har fel. Dessutom misstänker jag att medias experter är B-laget av sina likar. Annars borde dom ha fått jobb på SÄPO men jag antar att dom inte platsade där.

Att skandalblaskor som Aftonbladet och Expressen gör så här är kanske inte så konstigt med tanke på att dom kämpar för sin överlevnad nu när tidningsdöden även slår mot dom stora mediahusen. Men även SVT och SR har hängt på denna trend. Jag valde att läsa i SVT vad dom skrev om saken.

Deras rubrik är: Säpo i stabsläge efter ny information. Det låter onekligen oroväckande. Man känner att man blir lite nervös. Sedan börjar jag läsa själva artikeln och finner följande:

  1. Dom hänvisar till Expressens uppgifter som INTE är bekräftade.
  2. “Källor” till Expressen hävdar att information skall ha kommit från Irakiska säkerhetstjänsten. Detta bekräftar inte den Irakiska säkerhetstjänsten. Däremot säger en hög irakisk säkerhetskälla, som vill vara anonym, att Irak inte har gett informationen till Sverige.
  3. Säpo säger att dom jobbar intensifierat med denna information men säger i nästan mening att dom ganska ofta får denna typ av information.
  4. Säpo vill inte ens säga att rör sig om ett terrorhot
  5. Ingen extra personal har kallats in
  6. Dom har inte uppgraderat deras terrorhotsnivå
  7. Anders Ygemans pressekreterare Victor Harju säger att regeringen inte påverkas av uppgifterna.

Nu måste man ställa sig frågan: Varför räknas detta ens som en nyhet? Det enda detta orsakar är fruktan hos folket. Rädda människor tar generellt dåliga beslut.

Förrutom den uppenbara risken, att vi som medborgare, kommer att acceptera vilken idiotisk lag som helst p g a vår rädsla så finns även den uppenbara risken att när det väl blir ett allvarligt hot så kommer folk att ignorera det eftersom att media på tok för ofta skrikit “VARG”!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.