Meningen med livet

Publicerad av

Jag tänkte skriva ett litet stycke om meningen med livet. Jag ska ärligen säga att jag inte sitter inne med svaret eller att jag kontemplerar min egen mening med livet längre. Dock fick jag en liten tanke om huruvida meningen med livet borde påverka oss själva och dom val vi gör.

Självklart är det så att dom flesta har helt olika syn på vad meningen med livet är. Jag har dock tyvärr upplevt att det inte är allt för många som har tid eller ork att reflektera över sådana existentiella frågor när dom måste skynda sig mellan jobbet, dom dagliga sysslorna, facebook och TV:n

Det skulle dock kanske vara bra eftersom det kanske skulle påverkar er syn på viktiga frågor. Låt mig ge några exempel:

  • OM Gud är din mening med livet borde du leva upp till Jesus goda exempel och ge bort dina egendomar, vända andra kinden till och brygga vin åt dina vänner. Om gud är din mening med livet måste det vara din plikt att ta emot ALLA flyktingar och att alla delar lika av det som finns.
  • OM det är så att barnen är meningen med ditt liv. Varför jobbar du då 8 timmar om dagen och låter staten ta hand om dom istället för att själv vara med dom så mycket som möjligt?
  • OM äventyr är din mening med livet. Varför köper ni då ett dyrt hus som ni fyller med oviktiga saker? Ett boende som ni måste jobba som galningar för att ha råd med. Och när ni väl har sparat ihop till ert äventyr så blir det charter till Kanarieöarna för att ni måste vila upp er.
  • OM familjen är er mening med livet. Varför bor ni då så långt ifrån varandra? Och när någon blir gammal gör ni precis som med barnen och låter staten ta hand om dom eftersom att ni måste jobba för att täcka era levnadskostnader. Om familjen är det viktiga varför är det då så många familjer som sitter i var sitt rum på kvällarna istället för att vara med varandra?

Ovanstående låter kanske provocerande men har ni verkligen funderat över detta? Vi är alla barn av vår tid och vi har blivit itutade sedan barnsben att vi skall utbilda oss, skaffa karriär, gifta oss, köpa radhus, skaffa 2.4 barn, köpa stuga och ändå åka utomlands. Många av oss ser det som normen. Varför måste det vara så?

Varför skulle det vara så fel att bo i ett litet hus i skogen med utedass och ingen el? Varför inte gå i hållbara kläder som man inte var tvungen att byta ut varje kvartal även om det inte följer modet i Paris?

Om man bodde i en liten stuga i skogen med utedass och bara en solpanel skulle ens levnadskostnader vara väldigt låga. Det skulle ge mycket fritid till att göra någonting annat. Man skulle hinna läsa många böcker.

Jag tror definitivt stressnivån skulle ge hälsofördelar. Man skulle få tid att laga riktigt mat istället för att äta kemiskt sammansatta halvfabrikat från livsmedelsjättarna och man skulle ha mer tid åt varandra. Till råga på allt skulle det vara bra för miljön. En miljö som kräver att vi slutar konsumera för kunna upprätthålla rimliga levnadsvillkor för oss människor.

Tyvärr skulle inte vår ekonomi klara av det eftersom att vi hela tiden måste konsumera för att hålla hjulen igång. Sverige fullt med människor som oroar sig för valutakursen eller jobbstatistiken. Man blir upprörd om en skatt höjs, eller beroende på partifärg, om samma skatt sänks. Man känner att dagens samhällssystem är någon slags grundlag som inte går att ändra. Varför går inte den ändra? Vi lever i en demokrati där vi som medborgare kan ändra nästan allt.

Om dagens ekonomiska system inte har verktygen för att göra oss medborgare lyckliga varför inte börja rita på ett nytt system. Ett som har möjligheten att skapa ett bättre liv för oss och våra efterkommande.

Tänk efter nu… Vad är egentligen din mening med livet och försöker du verkligen uppfylla den?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.