Migrationsverket, staten och svenska folket

Publicerad av

Jag är god man åt ett flyktingbarn från Afghanistan. Han kom hit från Iran, dit hans familj hade flytt från Talibanerna. Han har ingen släkt i Afghanistan, inga kontakter eller vänner. Han har skött sig riktigt bra i Sverige. Han är idog i skolan och ett föredöme för dom flyktingbarn som är mindre än honom. Han är mycket omtyckt i skolan, på boendet och av dom som umgås med honom. Han talar så bra svenska att tolk inte behövs.

Migrationsverket ringde mig och berättade att dom beslutat att avvisa honom. Jag blev inte direkt förvånad. Tillvägagångssättet följer nämligen Migrationsverkets modus operandi till fullo. Först får dom vänta i nästan 3 år innan dom börjar utreda åldersfrågan. På så vis kan barnen, lite som Hans och Greta, växa till sig lite innan dom gör den medicinska åldersbestämningen. Sen håller dom en ”intervju” där som låter mer som ett polisförhör. Efter förhöret så skickas dom på medicinsk åldersbestämning. En åldersbestämning som är STARKT kritiserad av läkare och professorer. Den har en femgradig skala som ser ut som följer:

 1. Bedömning av utförd undersökning visar att den undersökte är 18 år eller äldre
 2. Bedömning av utförd undersökning talar starkt för att den undersökte är 18 år eller äldre
 3. Bedömning av utförd undersökning talar för att den undersökte är 18 år eller äldre
 4. Bedömning av utförd undersökning talar möjligen för att den undersökte är över 18 år.
 5. Bedömning av utförd undersökning talar möjligen för att den undersökte är under 18 år

Dessa åldersbestämningar får iallafall mig att tänka på den rasbiologiska forskningen som Sverige sysslade med på 1800-talet. Grabben jag är god man åt fick bedömning nr 3.

Men det hela blir ännu värre när jag frågar Migrationsverket vad som blir den praktiska förändringen för grabben. Det första jag får höra är att han inte får bo kvar i sitt boende utan hänvisas till ett av Migrationsverkets boenden ”där det finns plats”. Denna deportering skall ske omedelbart efter delgivningen. Han lyckas även få in kommentaren att det just nu finns en ledig plats i Svappavaara. Det är 42 mil mellan Skellefteå och Svappavaara. Hans skola, hans vänner och hans trygghet finns i Skellefteå. Känns detta som ett mänskligt beteende.

Sen frågar jag hur dom hade tänkt utföra utvisningen med tanke på att hans familj flydde från ett område som idag är klassat som för otryggt att utvisa människor till. Inget problem för Migrationsverket. Dom ställer bara utvisningsbeslutet till Afghanistan istället för den orten. Så då flyger dom dit grabben och dumpar honom på gatan. Men handläggaren lägger också till att ”om han åker frivilligt så kan han få lite EU-bidrag”. Här håller jag på att börja gråta.

Det dom säger att du får en liten slant om du sätter dig på planet och åker till en helt obekant plats på jorden helt ensam. Om inte så flyger vi dit dig med våld och dumpar dig… utan slant.

Är detta mänskligt? Är detta värdigt? Är detta Sverige? Hur skulle ni reagera om detta hände ert barn? Vi brukar hylla människor som räddat andra människor och fördöma dom som utsätter andra för fara. Nu utsätter vi människor för fara det och det är statssanktionerat.

Jag mår fysiskt illa av hur vi behandlar andra människor. Migrationsverket utför regeringens befallningar så det är nog regeringen jag skall förfasa mig över. Däremot undrar jag, på fullaste allvar, hur man kan jobba kvar på Migrationsverket när man vet vad Sverige utsätter dessa ungdomar för.

Jag talar med socialtjänsten i Skellefteå. Med världens underbaraste handläggare för övrigt (du vet vem du är). Jag talar med advokaten och jag talar framför allt med min hustru. Jag och min hustru beslutar att grabben får bo hos oss istället för att acceptera Migrationsverkets erbjudande. På så vis har grabben iallafall ett alternativ. Jag beslutar även att berätta för honom om Migrationsverkets beslut två dagar innan delgivningsmötet på Migrationsverket. Det kan nämligen inte vara meningen att en ungdom, som är i en mycket utsatt position, skall få beskedet att man helt plötsligt blivit 18 år. Sedan få biljetter i handen, deporteras långt bort från hela sitt sociala nätverk och trygghet.

Några dagar efter detta samtal talar jag med Migrationsverket igen. Då meddelar dom att dom inte kommer att skicka honom till Svappavaara utan till Sunne några mil utanför Karlstad. Vid det här laget är jag så ledsen att jag mår fysiskt illa. Jag ringer en underbar vän och bara gråter. Jag gråter över hur dom behandlar grabben men jag gråter även över hur vanliga medborgare i Sverige verkar acceptera att vi behandlar våra medmänniskor så här illa.

I skrivande stund sitter dom politiska partierna – dom som vi medborgare gett makten – och funderar ut nya sätt att behandla utsatta människor ännu sämre. Enligt handläggare på Migrationsverket brukar det komma nya lagar och förordningar mitt i sommaren – under semestern – varje år. Beslut som tas när svenska folket tittar bort. Detta gör riksdagen påhejade av en högljud del av vår befolkning.

Att det finns nyanlända som inte är bra människor är helt sant. Men den absoluta majoriteten är underbara människor som försöker skapa sig ett bättre liv. Människor som gladeligen skulle vilja delta och bidra till vårt samhälle. Om vi visar dom kärlek och omtanke så fostrar vi kärleksfulla och omtänksamma människor. Möter vi dom med misstanke och hat så fostrar vi misstänksamma och hatfulla människor.

Med tanke på hur världen ser ut idag så kommer vi att se betydligt större flyktingströmmar än vad vi haft om senaste fem åren. Skall vi då fortsätta på denna inslagna väg och behandla dom så illa som vi just nu gör? Vad är då vi för typ av människor? Vad är det vi är rädda för? Har vi blivit så egoistiska i Sverige att vi inte klarar av att dela med oss av vårt överflöd?

Låt oss fundera över ett scenario med en kärnkraftsolycka i Ryssland eller Finland. Det kan knappast räknas som omöjligt med tanke på att det faktiskt har hänt. Ponera att Sverige blir obeboeligt. Hur skulle ni då vilja bli bemötta när ni klättrar på stängslen till andra länder? Ponera hur ni skulle känna om ni då blir erbjudna jodtabletter istället för ett säker plats att leva och utvecklas.

2 kommenrarer

 1. En mer än 2500 år gammal formulering från Kina och Indien:

  Gör inte mot någon vad du själv inte skulle vilja bli utsatt för om du själv befann dig i samma situation,

 2. Visst ska vi hjälpa nödlidande i världen så mycket vi kan. Det är en självklarhet.

  För det finns FN, Röda Korset och mängder med organisationer dit de europeiska länderna skänker stora summor.

  Men ska det ske till priset av att vårt eget land drabbas av terror, brottslighet, etniska motsättningar och allmänt kaos? Där säger jag ett bestämt nej!

  Det är väldigt lätt att sitta i en fin lägenhet på Södermalm eller på någon isolerad plats dit det mångkulturella kaoset ännu inte nått, luta sig tillbaka mot en verklighetsfrämmande ideologi och tala om att ”så här ska vi ha det”. Men det är inte lika självklart att se nackdelarna.

  Det talas mycket om flyktingar. Men faktum är att inte ens 10% av de som kommer är flyktingar i ordets rätta bemärkelse. Vi har marockanska ”gatubarn” som härjar i Stockholm. Marocko? Där är inget krig eller någon naturkatastrof. Vi har uzbeker som kommer hit och begår terrordåd. Uzbekistan? Där är inget krig och inga naturkatastrofer.

  När det sedan handlar om människor vars kultur är så väldigt annorlunda än vår, som bekänner sig till en krigs-och erövrarreligion och som förväntar sig att vårt samhälle ska anpassas till deras sedvänjor och krav på hur människor ska klä sig och tänka och som hotar med ”jihad” och terror om de inte får som de vill, då undrar jag om dessa inte söker sig till fel land.

  Om vi tittar på Mellanöstern så har vi ett antal rika oljeproducerande länder som var för sig är rikare än hela EU. Varför tar inte de hand om sina bröder och systrar? Landområden och resurser finns. Dessutom skulle då dessa flyktingar eller vad det nu är komma till platser där deras kultur råder. Varför ställer inte FN och EU krav på dessa länder istället för att hetsa mot frihetsälskande folk som ungrare, tjecker, polacker och slovaker som vill undvika det mångkulturella kaoset som finns i många europeiska länder.

  Varför hjälper inte George Soros och hans rika Illuminati-vänner de som de till varje pris ska ha integrerade i Europa? Här finns pengar och resurser i överflöd. Soros skulle kunna köpa en fredsprocess i Mellanöstern, så rik är han.

  Men här finns tveklöst en agenda.

  Om nu Europas länder ska ta emot flyktingar, varför då inte vita sydafrikaner som för närvarande lever under risk att utplånas? Här handlar det om människor som lättare skulle kunna anpassa sig till vår kultur.

  Varför hjälper vi inte tibetaner och nordkoreaner? De skulle också ha lättare att anpassa sig till vår kultur och vårt sätt att leva.

  Slovakiens premiärminister sade nyligen att Slovakien var berett att ta emot kristna flyktingar men blev då slagen på fingrarna av en EUSSR-byråkrat: ”Ni SKA ta emot muslimer” lydde diktatet från Den Nya Sovjetunionen.

  Jag måste här poängtera att Slovakien är ett fritt demokratiskt land som har all rätt att välja om och hur många invandrare de anser sig kunna ta emot.

  Om det nu skulle inträffa en katastrof så jag måste fly så skulle jag i första hand söka mig till ett land som är någorlunda likt mitt eget vad gäller kultur och sedvänjor. Väl på plats skulle jag på alla vis försöka att anpassa mig efter de lagar och sedvänjor som råder i detta land.

  Jag skulle INTE kräva att detta land skulle anpassa sig efter mina läror och sedvänjor, jag skulle INTE våldta kvinnor, bränna bilar, begå brott i allmänhet, begå terrordåd i en mördarreligions namn och på alla vis hävda att jag var bättre och överlägsen människorna i det land jag kommer till.

  Med tanke på att islamisterna varje dag flyttar fram sina positioner i Sverige och dess plundrade, förstörda norrländska koloni så kanske jag snart måste fly själv, förmodligen då till Ungern som ju erbjuder sig att ta emot flyktingar från det mångkulturella kaoset.

  Harja Magyarorzág!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.