Det verkliga priset för dina kläder

Publicerad av

Gissar att det är fler människor med mig som förfasar sig över oljeindustrin och hur otroligt mycket den förorenar i vår värld. Det är ju givetvis den industri som smutsar ner mest av alla. Däremot blev jag överraskad över att lära mig att textil och modeindustrin är den andra mest nedsmutsande industrin i vår värld. Hur deprimerande är det?! I vår iver att handla, äga så mycket och kasta så mycket kläder så sabbar vi världen..

Såg en film som utspelar sig i det underbara landet Indien som ju måste vara bäst på textil. Eller i alla fall ruskigt bra. De tror vi i väst har otroligt dyrt vatten bland annat. Så att det blir billigare för oss att köpa nya kläder istället för att tvätta. Helt otroligt kan jag tycka. De återvinner en hel massa kläder på det här stället för att göra nya kläder av det. De har en massa bra idéer och tankar som jag absolut tycker många fler borde se.

Indienhttp://aeon.co/video/society/unravel-how-india-recasts-the-clothes-the-west-throws-away/

Vi konsumerar 80 biljoner klädesplagg per år nu. En uppgång med 400% de senaste 20 åren. Och globalt jobbar en av sex i modeindustrin, de flesta kvinnor som tjänar mindre än 25,50:- per dag. Och om man nu tror på att det ju kan återvinnas i välgörenhetsaffärer så kan man tänka om. Mindre än 10% blir sålt i secondhandbutiker. Resten hamnar på soptippar eller i utvecklingsländer där de kläderna dödar den lokala handeln. Är ruskigt sugen på att se hela filmen The True Cost som jag fått uppgifterna ifrån.

Det som vi kan göra bättre är nog samma som jag skrev förra gången. Och nog kan vi göra bättre va? 🙂

 

Uppgifter har jag tagit från 1millionwomen.com.au

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.